Palkansaajat saavat entistä vähemmän suhteessa ja euromääräisesti

Muut julkaistut tiedot väittävät otsikon väittämää vastaan, palkkasumma kasvaa, ansiotasoindeksi nousee jne.

 

Aloinpahan laskea sitten hommaa työtuntia kohden ja työnantajan sotumaksut huomioiden. Lukemat otin neljännesvuositilinpidosta vuoden liukuvina keskiarvoina.

 

Ensimmäisessä kuvassa on palkansaajakorvaukset (palkka+työnantajan sotumaksut) työtuntia kohden nykyrahassa. 90-luvun pahimpina vuosina tuli vähäistä laskua, mutta nykyisin tuota laskua on riittänyt 2012 vuodesta lähtien.

 

Toisessa kuvassa on sinisellä palkansaajakorvausten osuus bruttokansantuotteesta, mikä kehittyi alaspäin "normaalisti" 90-luvun lamasta alkaen mm Nokian suuriin voittoihin nähden pienellä työvoiman tarpeella.  Sen jälkeen onkin menty pienoista vuoristorataa ja eletään tuon mittarin mukaan jotain talouden kulta-aikaa (ei kyllä, mutta sivuutetaan tylsät tosiasiat).

Punaisella värillä on palkansaajien osuus kansantalouden työtunneista, mikä on noussut aluksi maatalousyrittäjien vähetessä radikaalisti, maatalousyrittäjien loputtua Sipilän aikaan muutkin yrittäjät ovat kaikonneet.

Vihreällä on kuvan tärkein viiva, ainakin minusta. Sininen viiva jaettuna punaisella. Mikä kuvastaa minusta pelkkää palkansaajakorvausten bkt-osuutta paremmin palkansaajien osaa työn tulosten jakamisessa. Palkolliset tekevät kaikista työtunneista tuoreimpien lukujen perusteella noin 86% ja saavat koko bruttokansantuotteesta itselleen 55%, niin vihreä arvo on tällöin 0,55/0,86 = 0,64, mikä on mittausvälin heikoin lukema.

 

Väittäisin, että suomalainen työvoima on kustannuksiltaan kilpailukykyisempää kuin koskaan, alipalkattuakin.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu