Turhia käppyröitä

Teoreettinen työllisyysasteen maksimi 82,5%

  • Maksimityöllisyys - mitattu työllisyys
    Maksimityöllisyys - mitattu työllisyys
  • Maksimityöllisyysaste ja työllisyysaste
    Maksimityöllisyysaste ja työllisyysaste

Työllisyyslukemia on pyöritelty etenkin kesäkuun lukujen osalta enemmän kuin aikoihin. Ne luvut olivat mittaushistorian (1989 tammikuusta alkaen) parhaimmat työllisyyskehityksen näkökulmasta, mikä voi tietty mennä satunnaisvaihtelun piikkiin, tulevaisuushan sen kertoo, että jääkö kesäkuu yksinäiseksi superkuukaudeksi.

 

Osin viimeisimpien lukujen takia lähdin mittailemaan Työvoimatutkimuksen tietokannoista kuinka korkea työllisyysaste voisi teoreettisesti olla. Tämä toki edellyttäisi sitä, että nuorten kesätyöt olisivat ympärivuotisia ja menneisyydessä yli 55 vuotiaiden työllisyys olisi ollut nykyisellä ennätyskorkealla tasolla. Tammikuusta 1989 näihin päiviin asti yksittäiset parhaat kuukaudet työllisyyden kannalta sijoittuivat aikaan ennen 90-luvun lamaa ja yli 55 vuotiaiden osalta parhaat luvut lienevät vasta tulevaisuudessa.

Mittaushistorian parhaat työllisyysasteet:

15-24    75,9% (1989M6)
25-34    89,7% (1989M6)
35-44    92,1% (1990M6)
45-54    88,6% (1990M5)
55-64    66,3% (2018M3)

Nuo suhteutin kulloiseenkin väestörakenteeseen ja vertailin kunkin kuukauden mitattuun työllisyysasteeseen.

 

Ensimmäinen kuva esittää lukemia, kuinka paljon ihmiset voisivat vielä työllistyä, jotta saavutettaisiin teoreettinen maksimityöllisyys. Sininen nuorten palkki hypähtelee eniten, juurikin suuren kausivaihtelun vuoksi. Muut ikäluokat ovat olleet vuodesta ja kuukaudesta toiseen aika samanlaisia 90-luvun laman jälkeen, mutta violetti 55-64 vuotiaiden työllisyys on parantunut trendinomaisesti ja katoaa tyystin tullessa nykyaikaan.

 

Toisessa kuvassa on kunkin kuukauden työllisyysaste ja teoreettinen maksimi, mikä mittaushistorian aikana on ollut kullakin ikäluokalla ja se luku on suhteutettu väestörakenteeseen. Tietty Suomi voi sen saavuttaa ja vaikka ylittääkin, jos noin hurjiin lukemiin pystyy Islanti (jossa työllisyysaste on ollut parhaimmillaan 84,2%).

 

Jos uskon kaavojani ja miksen uskoisi, niin sitten oltaisiin 90-luvun lamaa huikeammissa työllisyyslukemissa, jos työllisyys parantuisi tuoreimmista kesäkuun lukemista vielä noin 100 tuhannella henkilöllä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset