Turhia käppyröitä

Suomi - Valtion takausten ihmemaa

  • Valtion takausten rakenne ja yhteismäärä 2005Q1-2018Q1
    Valtion takausten rakenne ja yhteismäärä 2005Q1-2018Q1
  • EU-maiden valtion takaukset suhteessa bkt:hen 2016
    EU-maiden valtion takaukset suhteessa bkt:hen 2016

Löytyi ainakin itselleni uusi tieto, että Suomi on Euroopan Unionin ykkönen valtion takauksissa. Miksi touhu on sitten retkahtanut tuollaiseksi, siitä minulla ei ole havaintoa. Yli 50 miljardia on kuitenkin ihan jommoinen summa siinä tapauksessa, jos talous sukeltaa totaalisesti ja valtio pääsee maksumieheksi.

 

Ensimmäisessä kuvassa on Tilastokeskukselta valtion takausten rakenne ja yhteissumma 2005Q1-2018Q1. Paljon on ollut puhetta Kreikka-takauksista (Ulkomaat-kohta), miten ne ovat menetettyä rahaa, mutta viisi kertaa isommat yritysten ja rahoitus-/vakuutusalan takaamiset sitten ovat vissiin satavarmoja tapauksia, eikä niistä niin väliä. Kotitalouksien (asuntolainojen takaukset) ovat entistä suuremmista asuntojen hinnoista ja asuntolainoista huolimatta pysyneet suht saman suuruisina.

 

Toisessa kuvassa on Eurostatilta tuorein 2016 vuoden lukema valtion takauksista suhteessa bruttokansantuotteeseen. Suomi loistaa ihan omilla lukemillaan. Takavuosina Kreikalla (2011 35,64%/BKT) ja etenkin Irlannilla (2010 96%/BKT) takauskannat olivat poskettomia, mutta ilmeisesti niistä päästiin kanssaeuroilijoiden kustannuksella eroon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pääomaköyhässä Suomessa ei tapahtuisi juuri mitään, mikäli valtion takuita kilpailukyvyn parantajana vientiin ei olisi.

Turussakaan ei valmistettaisi sen ensimmäistä laivaakaan saksalaisomisteisella telakalla, jos valtio ei olisi sitoutunut vientitakuisiin ennen saksalaisomistusta.

Markkinatalous on kaukana tästä tekososialismista myös Suomen Turussa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen
Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Pylväsdiagrammistasi voi lukea, että valtion takaukset ryöpsähtivät rajuun kasvuun SDP:n valtiovarainministereiden Urpilaisen ja Rinteen toimin v. 2011- 2015. Kasvua tuli yhtäkkiä yli 20 miljardia euroa.

Nuo valtiontakaukset ovat markkinatalouden vastaisia valtiojohdon puuttumisia vapaaseen kilpailuun kyseenalaisin vippaskonstein, joihin ovat mieltyneet myös Suomen demarit.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #6

Kreikka oli siitä noususta luokkaa kolmannes. Yritysmaailman takausten osalta ei näytä demareista vapaa hallituskaan mitään käännettä tekevän ja meno on jatkunut aivan samanlaisena, kolme miljardia lisää vuodesta toiseen.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #7

Kuten jo totesin, valtion takaukset eivät ole markkinataloutta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kuten pylväiköstä käy ilmi leijonanosa on juuri yrityslainatakauksia ja niiden kohdalla Suomessa on mm. Finnvera sekä Finnfund, jotka on perustettu helpottamaan pääomaköyhän maan yritystoiminnan kehittämistä. Eritoten pääasiassa PK-sektorilla toimiva Finnvera on melko ainutlaatuinen järjestely muihin maihin verrattuna.

Takausten yhteissumma on korkea, mutta on aika kaukaa haettu ajatus, että lukumääräisesti valtavan suuri takausten saajien joukko samanaikaisesti menisi selvitystilaan.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Yksi viidesosakin niistä vastaisi kuitenkin Kreikan takuita.

Ei ole näköpiirissä mitään talousromahduksia, mutta kyllähän siinä riskiä alkaa olemaan kokonaissumman huidellessa yli 50 miljardissa.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/220366-karu-rapor...

Minulla oli näköjään tällainen uutinen jäänyt näkemättä, etten ole huomioineni ainoa. Kertaus on opintojen äiti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset