Turhia käppyröitä

Itseaiheutettu inflaatio

  • Verotuksen vaikutus 13,5 vuoden aikana kuluttajahintoihin
    Verotuksen vaikutus 13,5 vuoden aikana kuluttajahintoihin
  • Normaali ja kiinteillä veroilla ynnätty kuluttajahintaindeksi Suomessa
    Normaali ja kiinteillä veroilla ynnätty kuluttajahintaindeksi Suomessa
  • Kuluttajahintaindeksi / 2005 tammikuun veroilla laskettu kuluttajahintaindeksi
    Kuluttajahintaindeksi / 2005 tammikuun veroilla laskettu kuluttajahintaindeksi

Sellaisen huomion tuossa tein tutkaillessani 2005 vuodesta tehtyjä kuluttajahintaindeksejä kiinteillä veroilla, että jokaisessa EU-maassa on tuona aikana nostettu kulutusveroja ja kiihdytetty omatoimisesti inflaatiota. Ranskasta ei irronnut kuin ihan tuoreimpia lukuja, niin sen jätin pois laskuista.

 

Laskutoimitukseni oli tässä sellainen, että vertasin 2005 tammikuusta 2018 heinäkuuhun tapahtuneita kuluttajahintojen muutoksia perusmittauksien ja kiinteitten verojen vallitessa, sitten jaoin normaalit lukemat kiinteitten verojen lukemilla. 100 arvot ovat 2015 vuoden, ei 2005 tammikuun lukemia, joten mukana oli myöskin sopivia jakolaskuja, jotta 2005 tammikuu sai arvon 100.

 

Ensimmäisessä kuvassa vertailin sitä, että monikokertainen kuluttajahintojen nousu oli veronkorotusten takia kussakin EU-maassa 2005 tammikuun ja 2018 heinäkuun välillä. Esim Kreikan vähän päälle 1,1 oleva lukema kertoo sen, että jos siellä ei olisi troikan ja yleisen vyönkiristyksen takia tehty mittavia (kulutus)veronkorotuksia ja oltaisiin pitäydytty 2005 tasolla arvonlisäveroissa, valmisteveroissa tai vastaavissa, niin nykyiset kuluttajahinnat voisi jakaa tuolla 1,1:llä. Suomi pärjäsi muihin maihin nähden kohtuullisesti tässä sarjassa. Tosin tämä mittailu ei katsonut lähtötilannetta, moni jo ennestään "himoverottanut" ei enää paljoa nostanut verojaan Tanska, Belgia jne. Kärkipäässä on lähinnä itäblokin tapaiset kohti tasaveroja kulutuksen verottamisen kautta edenneet maat, sekä Kreikka.

 

Toisessa kuvassa Laskeskelin kuluttajahintaindeksiä normaalisti ja kiinteillä veroilla Suomen osalta. Erkaneminen tapahtui Kataisen/Stubbin hallituksen aikana. Arvonlisäveron korotukset, "normaalit" alkoholin, tupakan ja polttoaineiden valmisteverojen korotukset...En todellakaan anna tästä kuin miinuspisteitä tuolle hallitukselle.

 

Kolmannessa kuvassa tämä erotus näkyy selkeämmin. Normaali kuluttajahintaindeksi/kiinteitten verojen kuluttajahintaindeksillä.  Nousua tapahtui oikeastaan vain Kataisen/Stubbin hallitusten aikana. Tähän liittyen vielä loppukommenttini. Vaikka Sipilän hallituksen Kela-indeksien jäädytys ja leikkaus on julmaa, niin sitä on ollut myöskin kulutusverojen kasvatus. Ne iskevät aivan yhtälailla pienituloisimpiin kansanosiin. Koska joku nostaa kuitenkin puoluekantani esiin, niin annan SDP:lle myöskin miinuspisteitä ihan yhtälailla tästä.

 

Joitain lähteitä tähän loppuun:

http://ec.europa.eu/eurostat/web/hicp/data/database

https://tilastokeskus.fi/til/khi/2018/07/khi_2018_07_2018-08-14_tie_001_...

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Suomella on eräs maailman vankimmista historioista itse aiheutetun inflaation suhteen 1960 - 1980 luvuilla.

Nyt moinen puhe on EMU:n myötä kuitemkin jo infantiilia.

Pekka Pylkkönen

Kulutus- ja tuoteverot ovat kovimpia - ja niiden korotukset suurimpia - sellaisissa tuotteissa joita ihminen ei tarvitse elääkseen. Terveillä elämäntavoilla varustettu sosiaalitukien varassa elävähän on jäänyt voitolle sille viime vuosiin saakka myös esimerkiksi tupakan ja alkoholin hinnat ovat vaikuttaneet etuuksia korottavasti.

Totta hemmetissä mieluummin verotetaan huonoja kulutustottumuksia kuin työntekoa.

Niin ja indeksien jäädytys ei tietenkään ollut julmaa vaan aivan asiallista. Sosiaaliturvan tasoa oli nostettu pitkään kokonaistuotannon laskusta huolimatta. Vielä olisi hyvin varaa leikata ainakin muutama prosentti. Laskemalla sosiaaliturva Ruotsin tasolle, velkaantumisen sijaan ylijäämää kertyisi miljardeja.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Siis... Kulutuksen verottaminen on juurikin hyvä asia, eikä työnteon verottaminen.

Asian voi ajatella niin, että valtio verottaa viinaa ja tupakkaa kun haluaa minun ryyppäävän ja polttavan vähemmän. Tarkoittaako se että valtio haluaa minun myös tekevän työtä vähemmän?

En itse pistäisi yhtään pahaksi vaikka ALV:ia nostettaisiin vielä vähän, sokerille valmistevero ja pyrkii alkoholin ja sokerin verotuksella maksimoimaan verotuottoa. Kannabis vaan lailliseksi myös ja verot tappiin siihenkin. Tupakkaa voi vaikka yliverottaa niin että kukaan ei halua polttaa niin kansanterveyskin kohenisi.

Polttoainetta voi myös vähän verottaa lisää. Liharuoan voisi pistää normi ALV:n piiriin.

Vastapainoksi voisi sitten vaikka keventää muun ruoan ja lääkkeiden ALV:ia kun ne vie aika paljon köyhän kukkarosta.

Tässä kun globalisaation myötä tulee sitä palkka-alea väistämättä ja uutta kikyä niin voisi sitten pyrkiä keventämään työn teon verotusta ja eläkemaksuja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset