Turhia käppyröitä

Julkisen sektorin velat meillä ja muualla

  • Suomen ja EU:n julkisen sektorin velat suhteessa bruttokansantuotteeseen
    Suomen ja EU:n julkisen sektorin velat suhteessa bruttokansantuotteeseen
  • Suomen etumatka velat/bkt-mittarilla EU-maihin
    Suomen etumatka velat/bkt-mittarilla EU-maihin

Sipilä kertoi korjanneensa vihervahemmiston aiheuttamia jälkiä... 15 viime vuoden hallituksissa mikään punaista tai vihreää laitaa edustava puolue ei ole ollut määräävässä asemassa, tai jos on, niin kovin on olleet heiveröisiä pääministeripuolueet, jotka ovat koostuneet Keskustasta, Keskustasta, Kokoomuksesta ja Keskustasta. Yksi Sipilän suursaavutuksista on tietty julkisen sektorin velkaantumisen taittuminen, johon nyt tällä kertaa kiinnitän huomion.

 

Eurostatilta löytyi kvartaalitason lukuja 2000 vuodesta alkaen julkisen sektorin veloista, joten Lipposen ja sitä edeltävät hallitukset jäävät nyt pimentoon väen väkisin. Se mitä koetin vertailla oli Suomen kehitystä julkisen sektorin velkaantumisessa verrattuna muuhun EU-alueeseen.

 

Suomi ei ole tällä vuosituhannella ollut mikään erityisen vähävelkainen maa (Viro taas on, mutta sille kiitos EU-rahoista, kuten blogissani totesin) muihin verrattuna, mutta on pysytellyt 28 EU-maan paremmalla puolella.

Tässä kuitenkin tilanteet hallitusten alkutaipaleilta ja tuoreimpien Eurostatin lukemien pohjalta:

Vanhanen I aloittaessa
12.
Vanhanen II/Kiviniemi
12.
Katainen/Stubb
10.
Sipilä
13.
2018Q1
14.

Vanhasen I-hallitus siis piti sijoituksen 12. ja toinen paransi 2 pykälää. Katainen/Stubb heikensi sijoitusta kolmella pykälällä ja Sipilän aikanakin on talouden myötäpuhuri ollut niin huimaa, että sijoitus on edelleen laskenut pykälän. Onko näillä kuitenkaan suurta merkitystä isommassa kuvassa? Ei minusta.

 

Ensimmäisessä kuvassa julkisen sektorin velat jaoin seuraavalla tavalla:

EU = Suuria maita (kuten jättivelkaista Italiaa) painottava virallinen lukema EU-maiden julkisen sektorin velan keskiarvosta suhteessa bruttokansantuotteeseen.

EU - Keskiarvo = 28 EU-maan keskiarvo, jossa Malta ja Saksa saavat samanlaisen painoarvon.

Eu - Mediaani = EU-maiden mediaani, eli keskimmäisenä olevien 14. ja 15. velkaantuneimpien maiden keskiarvo.

Sitten on tietysti vielä Suomi erikseen. Kuten näkyy, niin Suomi on melko tiiviisti seurannut muuta EU:ta. Voisi melkein sanoa, että hallituksilla ei ole ollut osaa eikä arpaa kehitykseen.

 

Toisessa kuvassa kuitenkin vedin pystyviivaa hallituksen vaihdoksiin. Luvut esittävät sitä kuinka paljon pienempi Suomen julkisen sektorin velka on mittatikkuihin verrattuna. Vaikka julkisen sektorin velat ovat paisuneet (vähän kaikkialla), niin muihin verrattuna nykytilanne ei paljoa eroa jostain 12 vuoden takaisesta.

 

Aika lastun lailla Suomi on pyörinyt sen mukaan mihin suuntaan maailmantalous on mennyt, vaikka on tietty helpompaa kehua itseään korkeasuhdanteesta ja haukkua edeltäjät laskusuhdanteista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kuinka paljon Suomen julkinen velka kasvoi valtiovarainministerien Urpilainen ja Rinne aikana.

Urpilaisen vastuulle jäi myös ns. Kreikka takuutukset, joiden irvikuvana on soma valokuva Jutasta ja Venizeloksesta MUKA kirjoittamassa sopimusta alle, joka todettiin myöhemmin valheeksi, jolla SDP vain yritti kusta silmään suomalaisia äänestäjiä.

Julkisen velan lopullista määrää on Suomessa vaikea arvioida, sillä ns. valtavan kokoisten ja valtavan määräisten yksityiselle sektorille kätkettyjen julkisten liikelaitosten velkamäärää ei taida tietää lopulta kukaan. EKP:n mukaan julkinen velka olisi nyt n. 140 miljardia euroa.

Todella ikäväksi asian tekee se totuus, että julkinen ja yksityinen velka kasvoivat yli 100 miljardia euroa v. 2008 -2016, eikä maan taloutta saatu vielä tunnoin edes kasvuun valtavasta rahamäärän lisäyksestä huolimatta.

Seuraavan taantuman yhteydessä Suomella on edessään happihyppely ja uudistukset, olvatpa vallassa sitten ketkä hyvänsä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset