Turhia käppyröitä

Kuntouttavan työtoiminnan kolmen kärki

  • Kuntouttavien suhde työvoimaan Suomessa ja kolmessa kärkikunnassa 2018 heinäkuussa.
    Kuntouttavien suhde työvoimaan Suomessa ja kolmessa kärkikunnassa 2018 heinäkuussa.

TEMin Toimialaonlinesta löytyy mm heinäkuun osalta kuntouttavassa työtoiminnassa olevien määrä, sekä kuntien työvoiman suuruus. Osaa kuntouttavassa työtoiminnassa olevista ei laskettane työvoimaan kuuluvaksi, joten lienee järkevämpää sanoa, että laskin kuntoutettavien suhdetta työvoimaan, en osuutta työvoimasta.

 

Apulaisoikeusasiamies Pölönen arvostelee kuntien menettelyä kuntouttavaan työtoimintaan ohjaamisessa

Saas nähdä johtaako tuo mihinkään, toivottavasti. Työttömän pakottaminen työttömyysturvan menettämisen uhalla toimintaan, joka ei hyödytä muuta kuin kunnan taloutta on melko tyhmää toimintaa monessakin mielessä.

 

Katsastin tuon listaukseni kolmea kärkikuntaa, että mitä niissä sanotaan kuntouttavasta työtoiminnasta. Vaikka väkeä olisi paljon työttömänä, niin ei kait sentään kuntouttavaa työtoimintaa käytetä millään tapaa väärin? Näköjään käytetään ja he itsekin sen toteavat.

 

Punkalaidun:

 

"Kuntouttavaa työtoimintaa ja sosiaalista kuntoutusta järjestämme Punkalaitumen työpajalla sekä kunnan eri yksiköissä kuten ruoka- ja puhtaanapitopalveluissa, kirjastolla ja kerhotoiminnassa. Kunnan yksiköiden lisäksi kuntouttavaan työtoimintaan on mahdollista osallistua eri yhdistyksissä."

Työntekijöille on näköjään tarvetta, mutta siitä palkan maksaminen on jotain mikä vesittäisi työn tekemisen kuntouttavan elementin. Himppasen vaan kuulostaa, että kuntouttavilla korvataan kunnan palkollisia.

 

Urjala:

"Kotityöpaja tarjoaa avustavia palveluja ikääntyneille sekä asiakkaiden kodeissa että palvelulaitoksissa."

"(Työpaja) Toiminta on tarkoitettu pitkäaikaistyöttömille ja se toteutetaan kuntouttavana työtoimintana ( KUTY ). Mukaan mahtuu noin 20-25 kuntoutujaa kerrallaan. Toiminta-aika minimissään on 4 tuntia päivässä/ 1 päivä viikossa

Työpajalla on oma pajamyymälä, jossa on myynnissä materiaalien hinnalla pajalla tehtyjä erilaisia käsitöitä, puutöitä sekä huonekaluja. Teemme ja lahjoitamme tuotteitamme myös vanhainkotiin, palvelutaloon, keskolaan ja löytöeläinkotiin"

Työttömät saavat ulkoiluttaa ja muuten auttaa mummoja, mutta se ei ilmeisesti ole oikeaan palkkatyöhön verrattavaa. Vaihtoehtoisesti pääsee työpajalle tekemään esim huonekaluja myyntiin, mutta siinäkään ei ole vissiin mitään kilpailun vääristämistä tai muutakaan väärää. Lisäksi palvelu on jyvitetty nimenomaan pitkäaikaistyöttömille, vaikka sehän EI saisi olla yksinään mikään peruste kuntouttavaan ohjaamiselle.

 

Parkano:

"Kuntouttava työtoiminta on tarkoitettu pitkään työttömänä olleille työllistymisen mahdollisuuksien ja elämänhallinnan parantamiseksi. Työtoimintaa järjestetään asiakkaalle asiakkaan voimavarojen mukaisesti. Työtoiminta on laadukasta ja monipuolista mm.

  • huonekalujen entisöinti ja korjaus
  • metallityöt
  • puutyöt
  • kudonta, neulominen ja ompelu
  • kotitaloustyöt
  • puutarha- ja pihatyöt
  • atk-opetusta"

Parkanossa on myös myymälä, josta voi käydä ostamassa kaikenlaista tuotetta ja palvelua joista tietää takuulla, että työntekijä ei ole saanut niistä palkkaa. Laadukasta ja monipuolista työhommaa on tarjolla, mutta Parkanossakin palkaksi saa vain vastikkeellista sosiaaliturvaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän sarilait kuva
Sari Laitinen

Kuntouttavan työtoiminnan nimellä kulkee jos jonkinlaista toimintaa.

http://sarilait.puheenvuoro.uusisuomi.fi/255139-mi...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset