Turhia käppyröitä

Suomen eduskuntavaalijärjestelmä ei suosi alle 10% puolueita

  • 1948-2015 vaalien tulokset puolueiden kannatuksen ja paikkajaon perusteella
    1948-2015 vaalien tulokset puolueiden kannatuksen ja paikkajaon perusteella
  • Kannatuskerroin suhteessa eduskuntapaikkoihin
    Kannatuskerroin suhteessa eduskuntapaikkoihin
  • Viimeisimmät gallupit ja paikkajako kaavalla
    Viimeisimmät gallupit ja paikkajako kaavalla

Edellisten 19 eduskuntavaalin (1948-2015) tuloksia ja paikkajakoja vertailin. Manner-Suomen 199 paikkaa jakautuivat melko tasaisesti äänestysprosentin mukaan isommille puolueille, mutta pienpuolueissa paikat jäivät kannatusta vähäisemmälle tasolle. Tähän toki vaikuttaa onko joku puolue paikallisesti suosittu vai jakaantuuko äänipotti ympäri Suomea. Joka tapauksessa yhden kansanedustajan saadakseen vaalitulosten perusteella tarvitsisi keskimäärin 1,76% kannatuksen valtakunnan tasolla, vaikka eduskuntapaikoista tämä onkin 0,5%.

 

Ensimmäisessä kuvassa on eduskuntavaalien tulokset, vaakatasolla valtakunnallinen kannatusprosentti ja pystyssä eduskuntapaikat, ylänurkassa taas kaava jolla paikat ovat keskimäärin jakaantuneet puolueille.

 

Toisessa kuvassa on kerroin kuinka paljon suuremman kannatuksen tarvitsee suhteessa eduskuntapaikkoihin. Päälle 20 paikan puolueet saavat "äänilleen vastinetta" ja paikkoja saman verran tai enemmänkin kuin äänestysprosentilla pitäisi. Viiva ei kuitenkaan tuosta paljoa laske ja minimissään lukema on luokkaa 0,9, eli saadakseen yli 50% eduskunnan paikoista puolueen pitäisi saada ääniä yli 45%, 2/3 enemmistön 60% äänisaalilla jne. Ensimmäisen edustajan saaminen vaatii kuitenkin moninkertaista kannatusta suhteessa eduskunnan paikkoihin ja käy jo yksinään hyvin vaihtoehdoksi monissa maissa oleville äänikynnyksille.

 

Kolmannessa kuvassa vertailin viimeisimpiä HS:n ja YLE:n kannatuksia vetäen kaavoilla paikkajaot (ja se yksi menisi noiden lisäksi Ålandiin).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset