Huonoja säästövinkkejä pienituloisille

"Lopeta tupakanpoltto ja vähennä kaljan juontia."

Osa tietty trollaa, mutta löytyy myös vakavalla naamalla ääliömäisyyttään jakavia, jotka kertovat tuota hyvänä säästövinkkinä köyhille.

 

Keväällä oli tullut Tilastokeskuksen kulutustutkimus, jossa oli mm Kotitalouksien kulutusmenot tuloviidenneksittäin. Sen pohjalta lähdin ynnäilemään ja vertailemaan pienituloisimpien kulutustottumuksia koko kansaan verrattuna. Tässä luvut, joitten pohjalta aloin ynnäilemään.

 

Lukemien perusteella pienituloisin viidesosa kuluttaa enemmän kuin tienaa, syitä en tiedä mistä johtuu, mutta 1985 tilastoinnin aloituksesta asti tilanne on ollut sama. Jos pitäisi veikata, niin opintolainat, säästöistä ottaminen jne voisivat olla.

 

Vertasin kunkin kulutuksen alalajia suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Sen perusteella iänikuinen heitto "viinasta ja tupakasta" ei paljoa auttaisi ja sitä paitsi niihin menee jo nykyään vähemmän rahaa kuin keskimäärin kotitalouksilla. Sen sijaan uudeksi huonoksi heitoksi voisi kehittää "köyhä, asu halvemmin". Asumismenot ovat pienituloisilla jo nyt pienemmät kuin keskituloisilla, mutta silti "säästövarasta" 60% olisi juurikin asumismenoja. Säästövaralla tarkoitan tässä sitä, että pienituloinen suhteuttaisi menonsa samansuuruiseksi tuloihin nähden kuin keskimääräinen kulutus suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin on. Täysin mahdottomaksihan se tietty menisi oikeassa elämässä, koska ei nyt sormia napsauttamalla esimerkiksi asumismenoista säästetä päälle 200€ kuussa.

 

Kaikki kulutus oli jo nyt pienempää pienituloisilla kuin keskiverroilla kotitalouksilla, mutta jotta jäisi edes parisataa sijoitusrahaa pistettäväksi sukanvarteen, niin entisestään pitäisi kiristää menoja. Ainoat menokohteet, joihin pienituloinenkin saisi hassata enemmän, olisivat "Liikenne" (19€/kk) ja "Muut tavarat ja palvelut" (10€/kk). Niillähän saisi vaikka Teslan pihaan ja palkattua asianajajan.

 

Kuvan tulkinta:

Pystyrivillä ovat
– Kaikki kotitaloudet
– Pienituloisin 20%
– Kuinka paljon euromääräinen kulutus pienituloisimmalla 20%:lla on nyt verrattuna kotitalouksien keskiarvoon
– Viimeisenä kuinka paljon pitäisi kuluttaa vähemmän, jotta käytettävissä olevista rahoista menisi yhtä pieni prosenttiosuus ko. kulutukseen

Vaakarivillä taas ovat eri kulutusmuodot järjesteltynä sen mukaan kuinka suuri merkitys niillä on keskimääräiseen kulutukseen ja lopuksi yhteislukemat.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu