Turhia käppyröitä

Huonoja säästövinkkejä pienituloisille

  • Laskelman tulos
    Laskelman tulos

"Lopeta tupakanpoltto ja vähennä kaljan juontia."

Osa tietty trollaa, mutta löytyy myös vakavalla naamalla ääliömäisyyttään jakavia, jotka kertovat tuota hyvänä säästövinkkinä köyhille.

 

Keväällä oli tullut Tilastokeskuksen kulutustutkimus, jossa oli mm Kotitalouksien kulutusmenot tuloviidenneksittäin. Sen pohjalta lähdin ynnäilemään ja vertailemaan pienituloisimpien kulutustottumuksia koko kansaan verrattuna. Tässä luvut, joitten pohjalta aloin ynnäilemään.

 

Lukemien perusteella pienituloisin viidesosa kuluttaa enemmän kuin tienaa, syitä en tiedä mistä johtuu, mutta 1985 tilastoinnin aloituksesta asti tilanne on ollut sama. Jos pitäisi veikata, niin opintolainat, säästöistä ottaminen jne voisivat olla.

 

Vertasin kunkin kulutuksen alalajia suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin. Sen perusteella iänikuinen heitto "viinasta ja tupakasta" ei paljoa auttaisi ja sitä paitsi niihin menee jo nykyään vähemmän rahaa kuin keskimäärin kotitalouksilla. Sen sijaan uudeksi huonoksi heitoksi voisi kehittää "köyhä, asu halvemmin". Asumismenot ovat pienituloisilla jo nyt pienemmät kuin keskituloisilla, mutta silti "säästövarasta" 60% olisi juurikin asumismenoja. Säästövaralla tarkoitan tässä sitä, että pienituloinen suhteuttaisi menonsa samansuuruiseksi tuloihin nähden kuin keskimääräinen kulutus suhteessa käytettävissä oleviin tuloihin on. Täysin mahdottomaksihan se tietty menisi oikeassa elämässä, koska ei nyt sormia napsauttamalla esimerkiksi asumismenoista säästetä päälle 200€ kuussa.

 

Kaikki kulutus oli jo nyt pienempää pienituloisilla kuin keskiverroilla kotitalouksilla, mutta jotta jäisi edes parisataa sijoitusrahaa pistettäväksi sukanvarteen, niin entisestään pitäisi kiristää menoja. Ainoat menokohteet, joihin pienituloinenkin saisi hassata enemmän, olisivat "Liikenne" (19€/kk) ja "Muut tavarat ja palvelut" (10€/kk). Niillähän saisi vaikka Teslan pihaan ja palkattua asianajajan.

 

Kuvan tulkinta:

Pystyrivillä ovat
- Kaikki kotitaloudet
- Pienituloisin 20%
- Kuinka paljon euromääräinen kulutus pienituloisimmalla 20%:lla on nyt verrattuna kotitalouksien keskiarvoon
- Viimeisenä kuinka paljon pitäisi kuluttaa vähemmän, jotta käytettävissä olevista rahoista menisi yhtä pieni prosenttiosuus ko. kulutukseen

Vaakarivillä taas ovat eri kulutusmuodot järjesteltynä sen mukaan kuinka suuri merkitys niillä on keskimääräiseen kulutukseen ja lopuksi yhteislukemat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Halvemmin asumisen tekee huonoksi heitoksi vain se, ettei se hyödytä yksilöä. Pienimmillä tuloilla monessa tapauksessa asuminen maksetaan suurelta osin asumistuella. Muutenhan tuo olisi erinomainen ohje.

Käyttäjän rjaaskel kuva
Risto Jääskeläinen

Vähän esitystapakritiikkiä, kun pitä katsoa useampaan kertaan ja silti jäi epävarmuus, että ymmärsinkö:

a) Riviotsikoihin enemmän tietoa, mitä rivillä on (ei tarvitse selittää sitten artikkelin tekstissä niin paljon)
b) Liika leveä taulukko kannattaisi jakaa kahtia, jolloin se olisi luettavissa ehkä tekstin ohessa. Nyt siis joutuu suurentamaan, jolloin ei artikkelin teksti näy.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Miinusta ruksista "Haluan ilmoituksen uusista kommenteista sähköpostiini" ...ei nimittäin tullut näitä viestejä, vaikka ruksinkin sen lähettäessä. Sitten jostain ketjuista tulee sen sadasta viestistä ilmoitus, vaikka olisin muutamaan otteeseen painanut sähköpostin "älä ota enää vastaan ilmoituksia tästä ketjusta" tms nappia.

Myönnän, että pitää välillä itsellekin selventää, että mitä oikein laskinkaan ja miten sen esittäisin.

Käyttäjän NikoKaistakorpi kuva
Niko Kaistakorpi

Mielenkiintoinen laskelma, muka että joku jaksaa mennä pintaa syvemmälle.

Oletko tutustunut näihin pohdintoihin, jonka mukaan keskimääräisen immeisen kulutusindeksin käyttö köyhempien reaalituloissa on jonkin verran harhaanjohtava.

"Uusimman tulonjako­tilaston mukaan kaikkein pieni­tuloisimman kymmenes­osan käytettävissä olevat raha­tulot kasvoivat vuodesta 2008 vuoteen 2016 reaalisesti 9,5 prosenttia. Tuolla aika­välillä hinnat nousivat edellä kerrottujen laskelmien mukaan köyhyys­rajalla eläville 4,7 prosenttia nopeammin kuin kuluttajahinta­indeksi. Käyttäen köyhyys­rajalla elävien hinta­indeksiä olisi reaali­tulojen kasvu kahdeksan vuoden aikana ollut 4,6 prosenttia eli suunnilleen puolet tulonjako­tilaston kertomasta kasvusta."

http://www.tilastokeskus.fi/tietotrendit/artikkeli...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Hetkinen, onko köyhyysrajalla elävien reaalitulot kasvaneet 4,6 % 2008- 2016? Ei vo olla totta. Olen aktiivisesti seurannut Puheenvuoroa, joten tiedän että hallitus on kurjistanut köyhiä.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Olen ja lähetin sinne kommenttia, että "kohtuubudjetti" menisi ihan viivan mukaan, mikäli siitä jätettäisiin vuokrat pois.

Tein minä jonkinlaisen oman laskelman tuonne noin: http://haikki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/254924-infl...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset