Turhia käppyröitä

Asumistuet kasvavat, koska asumismenot kasvavat

  • Asumismenot ja asumistuet 2017 rahassa asukasta kohden
    Asumismenot ja asumistuet 2017 rahassa asukasta kohden
  • Asumismenojen suhde käytettävissä oleviin tuloihin, sekä asumistukien suhde asumismenoihin
    Asumismenojen suhde käytettävissä oleviin tuloihin, sekä asumistukien suhde asumismenoihin

Taas on kauhisteltu miten asumistukimenot kasvavat, kuten eduskunnan tarkastusvaliokunta pähkäili vuorostaan. Lyhkäisesti he olivat sitä mieltä, että siellä on liian vähän halpoja asuntoja, jonne olisi tulijoita. Olisin ehkä arvannut tuon.

 

Ohessa oli kuitenkin laskelmat asumistuista, että paljonko niihin uppoaa rahaa vuosittain. Oli siellä myöskin korkovähennyksiä ym lueteltu, mutta keskityn asumistukiin (pl asumiseen käytetyt toimeentulotuet, koska niistä ei ollut lukuja kuin viime vuodelta). Se on totta, että asumistuet ovat kasvaneet. Viime vuosien yksi suurin syy lienee ollut kannustinloukkujen purkutalkoissa tehty päätös 300 euron ansiotulovähennyksestä.

 

Yksityisen kulutuksen tilastoista kaivelin asumismenot ja vertasin niitä asumistukiin. Ei niinkään yllättäen myös asumismenot ovat kasvaneet vinhaa vauhtia euromääräisesti, sekä käytettävissä oleviin tuloihin nähden. Asumismenot ovat siis kasvaneet nopeammin kuin käytettävissä olevat tulot, joten ei pitäisi olla mikään yllätys, että niiden kattamiseen tarvitsee entistä useammin asumistukia. Sellainen kehäpäätelmä tällä kertaa. Joku fiksumpi keksiköön millä asumismenot saisi laskuun.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Apinaa koijataan. Ihmiset ovat asuneet kymmeniä tuhansia vuosia, mutta silti vasta aivan viime vuosina asunnon hankkiminen on alkanut vaatia kymmenen tai kymmenien vuosien työpanoksen.
Mitään tekniikkaan tai fysikkaan perustuvaa syytä ilmiölle ei ole, koska nykyisillä menetelmillä rakentaminen on noin 10-100 kertaa helpompaa kuin ennen. Muutenkin pidän omituisena, että jotain betonikuutiota ei voi tehdä edes samalla neliöhinnalla kuin Uudenkaupungin autotehtaassa tehdään Mersuja (siis myydään tehtaalta ulos). Joku siis vetää välistä. Ei siinä, laillistahan se on, enimmäkseen.

Valtiovalta tuskin haluaa puuttua tilanteeseen, koska se on itse suurimpana välistävetäjänä tuossa ketjussa. Jos rakentamisen kustannukset alentuvat, valtion verotulot alentuvat samassa suhteessa. Mikä pahinta, työteliäiden ihmisten sitouttaminen yhteiseen hyvinvointiprojektiin hankaloituisi, kun pitäisi keksiä uusi motivaatio töissäkäyntiin.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kehitys lähti laukkaamaan jostain finanssikriisistä alkaen ja asuminen on siitä lähtien kallistunut vuosi vuodelta. Osatekijä on varmasti ollut nollakorot, joilla on saatu ilmaa asuntojen hintoihin. Siihen päälle kohonneet sähkön, kiinteistöjen ym verot.

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Asumismenojen kasvun saa taittumaan sillä, että ihmiset eivät enää hanki uusia/isompia asuntoja. Eivät asumismenot tule ulkoavaruudesta, ihmiset itse päättävät, mitä "ostavat". Asuntohinnat & vuokrat kyllä laskevat, jos korot nousevat muutamalla prosentilla ja lainahanoja kiristetään.
Toki täytyy muistaa, että pääomavero välittyy lähes sellaisenaan vuokriin ja asuntohintoihin (veroaste noussut matkan aikana 25--> 34 %) ja asuntojen hoitokustannukset (öly, sähkö, ym.) reilusti enemmän kuin kuluttajanhinnat. Turhaa poliitikoiden on taivastella asunmisen kalleutta, he itse ovat kaiken aikaansaaneet.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Tuo on kyllä mielenkiintoinen yhtälö. Ihmisten määrä ei lisäänny, uusia asuntoja rakennetaan ennätystahtia ja silti uusista asunnoista on aina vain huutava pula ja hinnat pilvissä.
Tuon ikiliikkujan keksijälle voitaisiin myöntää taloustieteen Nobel. Harmi vain kun kukaan ei julkisesti kehtaa myöntää sitä kehittäneensä.

Käyttäjän JuhaniVehmaskangas kuva
Juhani Vehmaskangas

Asumismenojen kasvua hillitsisi jos asumistukea maksettaisiin myös omistusasuntojen lainanlyhennyksiin aina.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Asuntolainojen korkovähennykset? Nythän niitä on vähennetty vuosi vuodelta, mikä ei ole tietty tuntunut oikein kenenkään kukkarossa, kun korkotaso on ollut todella matala.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset