Turhia käppyröitä

Nyt valmistuu ennätyspaljon uusia asuntoja, tosin ennätyspieniä

 • Valmistuneiden asuntojen lukumäärä rakennusluokituksittain, 12kk liukuva yhteissumma
  Valmistuneiden asuntojen lukumäärä rakennusluokituksittain, 12kk liukuva yhteissumma
 • Valmistuneiden asuntojen kerrosala rakennusluokituksittain, 12kk liukuva yhteissumma
  Valmistuneiden asuntojen kerrosala rakennusluokituksittain, 12kk liukuva yhteissumma
 • Asuntojen keskimääräinen kerrosala
  Asuntojen keskimääräinen kerrosala

Tilastokeskuksen Rakennus- ja asuntotuotanto-tilaston pohjalta katsastin onko asuinrakentamisessa tapahtunut mitään jännää tai "jännää". Itsellä huomio ainakin kiinnittyi siihen, että aivan viime vuosina on alettu rakentaa ennätyspaljon asuntoja, mutta niiden pinta-alat ovat myös ennätys pieniä. Tietty kerrosala on eri kuin asuinpinta-ala, mutta tuskin nyt kuitenkaan mitään mullistavan erilaista rakennuskantaa olisi alettu tehdä, jotta se selittäisi kerrosalojen pienentymisen.

 

Koska en tykkää sahalaitakuvioista, vaan trendinomaisista viivoista, niin laskin 12 kuukauden liukuvina summina. Lukuja löytyi kuukausitasolla 1995 tammikuusta 2018 vuoden elokuuhun, joten käyrät alkavat 1995 vuoden joulukuusta. Kussakin kuvassa on neljä käyrää rakennusluokitusten mukaisesti:

 • erilliset pientalot: 1-2 asunnon asuintalot, paritalot sekä pientaloihin verrattavat erilliset asuinrakennukset (esim. vakinaisesti asutut vapaa-ajan asunnot)
 • rivi- ja ketjutalot: asuinrakennukset, joissa on vähintään kolme yhteen kytkettyä pientaloa
 • asuinkerrostalot: vähintään kolmen asunnon talot, joissa ainakin kaksi asuntoa sijaitsee päällekkäin ja jotka eivät kuulu edellisiin luokkiin
 • sekä asuinrakennukset yhteensä

 

Ensimmäisessä kuvassa on valmistuneiden asuntojen määrä vuoden aikana rakennusluokituksittain jaoteltuna. Yhteensä asuntoja rakennetaan ennätyspaljon. Kymmenen vuoden takaiseen suhdannehuippuun verrattuna kerrostalorakentaminen on suorastaan räjähtänyt kun taas omakotitalojen ja vastaavien rakentaminen on jossain 90-luvun laman tapaisessa kuopassa.

 

Toisessa kuvassa on kerrosalojen summa vuoden ajalta. Sen perusteella asuinrakentaminen ei olekaan enää niin valtaisaa mitä asuntojen määrällä voisi kuvitella. Kerrostalorakentamisen suuri volyymi näkyy kuitenkin ja kerrosalalla mitattuna kerrostalot ovat ohittaneet erilliset pientalot.

 

Kolmannessa kuvassa taas jaoin kerrosalat valmistuneiden asuntojen määrällä. Rivi- ja ketjutaloissa muutokset ovat ollee melko pieniä. Muissakin asuintyypeissä viivat ovat melko suoraa sorttia, paitsi joskus 3 vuotta sitten on alkanut selvä nytkähdys alaspäin.

 

90-luvun laman päättymisen jälkeen lukaalit suurenivat ja suurenivat, ollen entistä useammin omakotitaloja tai vastaavia linnoja...kunnes tuli pörssiromahdusta, eurokriisiä jne. Sen jälkeen uudet asunnot ovat keskimääräistä useammin olleet aiempaa pienempiä kerrostaloasuntoja, jota suuntausta nykyinen talousvire on vain kiihdyttänyt, toisin kuin parikymmentä vuotta sitten alkaneella nousukaudella. Miksi sitten näin on käynyt? Joku enemmän asuinrakentamisesta tietävä saa valistaa.

 

Tätä menoa ehkä jokaiselle riittää niitä uusia, kohtuuhintaisia asuntoja, kunhan valmistuvien asuntojen pinta-ala laskee sellaiselle tasolle, jotta niissä asuvat alkavat kadehtia tarhaminkkejä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän NiiloMkel kuva
Niilo Mäkelä

Ne luukut on tarkoitettu sijoittajien ostoon ja vuokrattaviksi ns nukkumaluukuiksi ei asuttaviksi. Työssä olevien on tarkoitus painaa pitkää päivää eikä siihen tarvita kui lokero joita esim Japanissa.

Käyttäjän MattiKarnaattu kuva
Matti Karnaattu

Hämmentävästi Judge Dreddin maailma alkaa näyttää realistiselta tulevaisuudelta.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

"Tätä menoa ehkä jokaiselle riittää niitä uusia, kohtuuhintaisia asuntoja, kunhan valmistuvien asuntojen pinta-ala laskee sellaiselle tasolle, jotta niissä asuvat alkavat kadehtia tarhaminkkejä."

Ihminen pärjää vähemmällä. Kerskatilojen huuto ja jokaiselle kakaralle oma huone, on mennyt jo liian pitkälle.

Jos nyt ei aivan minkkien tai kettujen säilöntähäkeistä puhuta, niin hyvin varustellut pienet asunnot ovat tarpeen.

Niiden neliövuokrat ovat korkeat, mutta asumiskulut pienemmät suhteessa lisäneliöistä maksettaviin.

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

"Ihminen pärjää vähemmällä. Kerskatilojen...".
Jos veneen alle muuttaa, jalat voi oikaista paatin ulkopuolelle. Pitää vaan katsoa, että yllä on halpa lahon tai lasikuituruton vaivaama soutupaatti.

Pekka Iiskonmaki

Koppi yksineläjälle ja kelja aviopareille.

Yksiö on jo perheasunto tulevaisuuden Suomessa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset