Kiljustelun paluu

Taas on nostettu mukaan keskusteluihin Kimmo Kiljusen teesit työeläkkeistä.

 

Kerrotaan miten köyhät eläkeläiset köyhtyvät ja ratkaisuksi tarjotaan puoliväli-indeksiä. On väitetty mm eläkeläisten köyhtyneen 1996 vuodesta alkaen 30,4%. Logiikka tuntuu kerta toisensa jälkeen olevan se, että eläkeläiset köyhtyvät, koska työeläkkeet eivät nouse yhtä nopeasti kuin palkat. Samalla logiikalla köyhdyn saadessani satasen, jos naapuri saa 200€. Vaikka käytössä olisikin puoliväli-indeksi, niin työeläkkeet eivät siltikään seuraisi ansiotasojen kehitystä, vaan nurina "köyhtymisestä" jatkuisi edelleen.

 

Leikattukin indeksi nousee kuitenkin nopeammin kuin kuluttajahinnat, jotka ovat muutakin kuin esimerkeissä vilahtelevat vuokrat (jota varten on olemassa muita tukimuotoja kuin työeläkkeet) ja sähkön siirtomaksut. Esimerkiksi vaatteet eivät maksa sen enempää kuin vuonna 2000, puhumattakaan tiedonsiirron hintojen romahduksesta, joka antaa mahdollisuuden jokaiselle päästä nettiin kertomaan kuinka kaikki on kalliimpaa kuin ennen.

 

En nyt ota kantaa siihen miten kalliiksi tuo puoliväli-indeksi tulisi työeläkerahastoille, vaan siihen mitä tuo uudistus meinaisi tavallisille eläkkeensaajille. Minusta eläkeköyhyyden poistaminen työeläkeindeksejä rukkaamalla tuntuu pöhelölle.

Jos nyt kävisi niin, että työeläkeindeksi nousisi nykytahtia nopeammin, niin kävisi seuraavaa:

Pelkän kansan- ja takuueläkkeen piirissä elävät, eläkeköyhimmistä eläkeköyhimmät jäisivät täysin ilman korotuksen hedelmiä ja pysyisivät eläkeköyhinä.

Alle 1157,71e parisuhteessa tai 1299,88e yksinelävä työeläkettä saava eläkeköyhä taas saisi kasvaneesta työeläkkeestä nauttia vain 50%, koska kansaneläkkeen laskentakaavan takia kansaneläke tippuisi jokaisesta lisätyöeläke-eurosta 50 senttiä.

Puolet korotuksen tuomasta hyödystä menisi yli 1800e/kk työeläkettä saaville (oma laskelma), eli keskimääräistä parempaa eläkettä saaville, kokonaiseläkkeiden keskiarvon ollessa luokkaa 1632e ja mediaanin 1405e. Miten se eläkeköyhyys sitten poistuu, jos hyöty valuisi keskimääräistä parempaa eläkettä saaville? Kait siinä on joku logiikka, mutta ei sitä ole ennenkään kiljus-fanit kaivanneet.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu