Turhia käppyröitä

Gallup-lukemat eduskuntavaalipaikoiksi

  • Eduskunnan paikkajakauma numeroina
    Eduskunnan paikkajakauma numeroina
  • Eduskunnan paikkajakauma kuvaajana
    Eduskunnan paikkajakauma kuvaajana

Demokraatissa oli laskelma gallupien pohjalta, että miten eduskuntavaalipaikat jakaantuisivat.

 

Itse päätin kuitenkin laskea uudelleen, koska noh...halusin. Itsellä ei ole havaintoa jutussa olleesta keväisestä gallupista, jossa olisi vaalipiirikohtaisia gallup-lukuja, joten menin sitten 2015 eduskuntavaalien tuloksia kahlailemaan.

 

Laskentakaavani: Kolmen tuoreimman gallupin keskiarvo / 2015 eduskuntavaalien tulot * 2015 eduskuntavaalien vaalipiirien äänet. Sen jälkeen laskin n'hondt-laskurilla paikkajaot. Vaaliliitot ja muuttuneet vaalipiirien edustajapaikat otin myöskin mukaan.

 

Sen jälkeen vielä katselin, että minkä puolueen ehdokas olisi ollut ensimmäinen rannalle jäänyt tai viimeinen eduskuntaan päässyt. Minimi edustaa sitä, jos vaalipiirin viimeinen jaossa oleva paikka menisikin kilpailevalle puolueelle. Esim kolmessa vaalipiirissä Keskusta voisi napata viimeisen paikan Kokoomukselta ja yhdessä hävitä viimeisen paikan Vihreille. Kun laskeskelin, jotta Keskusta saisi gallupien pohjalta 35 paikkaa, niin minimissään paikkoja tulisi 34 ja maksimissaan 38.

 

Toki nämä pohjautuvat gallup-lukuihin ja vaalipiirien tulokset erkanevat ehdokasasettelusta ja vaalipäivän kelistä ja monesta muusta seikasta johtuen, ennenkuin lopulliseen ääntenlaskentaan ja paikkajakoihin päästään.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän hanante kuva
Hannu Kärkkäinen

Uusimaa kiinnosta itseäni eniten. Siellä PS menettää paikkoja. Uskon että SDP saa 1 - 2 lisäpaikkaa. Siniset saa luultavasti yhden paikan.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Tuolla kertolaskukaavallani siitä vaalipiiristä tuli moisia paikkoja:

KOK 10
SDP 8-9
VIHR 5-6
RKP 3
KESK 3
PS 3
VAS 2
KD 1

SDP olisi saamassa viimeisen paikan, jota kärkkyy Vihreät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset