Turhia käppyröitä

Terveisiä Unkarista

  • Elmukelmuun kääritty patsas
    Elmukelmuun kääritty patsas

Pari päivää on Unkarissa takana ja jos vertaa neljän vuoden takaisiin katunäkymiin, niin vähän kaikki on rapautunut, niin rakennukset kuin väestökin.

 

Matkalla hotellille näkyi monta kertaa "kansallisen konsultaation" (neuvoa antava kansanäänestys lieneisi lähinnä suomalainen versio) mainoksia. En tiedä mitkä ovat aiheita tällä kertaa, mutta varmastikin kysymysten asettelu on luokkaa "oletko lakannut hakkaamasta vaimoasi?" ja aiheina jotain kodittomista Soroksen kautta maahanmuuttajiin.

 

Televisio ei ole paljoa ollut auki, mutta lähes joka toisessa uutisessa puhuvana päänä on ollut Viktor Orbán tai joku lähipiirinsä edustaja. Kerran vilahti pääoppositiopuolue Jobbikin jehu, että kyllä sitä näemmä oppositiokin saa äänensä kuuluviin (kunhan ei mainitse, että Fidesz saa 10 kertaa enemmän ruutuaikaa kuin muut puolueet yhteensä).

 

Sitten katunäkymiin. Onhan sitä panostettu kaikenmaailman jouluvaloihin ja uutuuttaan kiiltäviä rakennuksia ja restaurointeja näkyy, mutta pääasiassa rakennuskanta on rapistunut. Julkisivu on kunnossa turisteille, mutta ei tarvitse paljoa pääkaduilta tai rikkaiden alueilta mennä syrjemmäs, niin melkoista neuvostoliittoahan tuo on.

 

Vastahan Unkari päätti ottaa uudeksi kohteekseen kodittomat, kun ei ollut enää maahanmuuttajia joita syyttää kaikesta tai joihin kääntää kansalaisten katseet hallituksen töppäilyistä. Sen seurauksena Fidesz teki kaduilla nukkumisesta laitonta. Neljä vuotta sitten kerjääjiä ja kodittomia näkyi vähän, nyt moninkertaisesti. Ihmisläheistä sosiaalipolitiikkaa, on on...

 

Hinnat ovat silminnähden nousseet neljän vuoden takaisesta, paitsi alkoholi. Ilmankos paikallinen väki oli maanantai-päivänä keskimäärin enemmän humalassa kuin Suomessa viikonloppuiltana. Jos elämästä on tehty paskaa ja toivotonta, niin kannattaa hukuttaa vähäväkiset pulloon, jotteivat huomaa vaihtoehtoja nykymenolle tarjoavia puolueita.

 

Keski- ja yläluokan väki kyllä pärjää ja viilettää tukka putkella oravanpyöräkuplissaan vailla hymynkaretta. Tuskin heistäkään moni voi nauttia siitä. 

 

EU:n tukia tarvittaisiin kyllä tänne, jotta kansalaiset voisivat paremmin. Nykyinen hallinto on vaan keskittänyt tukimiljardit lähipiirilleen, ei muuten tuollaiset tukiboostaukset voisi näkyä takaperoisena kehityksenä.

 

Lopuksi vielä turistikuva, elmukelmuun kääritty patsas.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Toni Rintala

"lähes joka toisessa uutisessa puhuvana päänä on ollut Viktor Orbán tai joku lähipiirinsä edustaja. "

Eiköhän meilläkin Sipilä tai joku muu hallituksesta ole vähintään joka toisessa uutisessa päänä tai jalkana.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Ei lähellekään moisia lukemia edes Suomenmaassa tai Maaseudun tulevaisuudessa.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Unkari näyttää tulevaisuuden suuntaa EU:n jäsen maille. Mitä Unkarissa on tänään ehkä Suomessa tulee olemaan ylihuomenna.

Nopeutuvaa nuutumista erilaisten ääriliikkeiden varjossa on meille luvassa, vaikka Rinne toista väittää!

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm

Pertti, et kai toivo tuota?

Itse nimittäin pidän sitä lähinnä kauhuskenaariona.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

En minä tätä toivo, vaan näen tämän luontevana jatkona nykymenolle. Unelmahötön jälkeen alkaa aina todellisuuteen paluu.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #10

Minkä ihmeen takia pidät fasistista vahvan miehen kaipuuta luontevana jatkona nykyiselle?

Unohda muuten tuo kysymys ja vastaa mielummin tähän: minkä takia se olisi paluu todellisuuteen?

Jos se on mielestäsi todellisuus, en halua elää siinä.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #11

"Minkä ihmeen takia pidät fasistista vahvan miehen kaipuuta luontevana jatkona nykyiselle?"

V:
Ajattelen historiassa ilmeneviä lainalaisuuksia. En pidä vahvan miehen kaipuuta luontevana, vaan ylipäänsä ääriliikkeiden syntyä ja kehittymistä nykyaikana. Tähän on selvästi olemassa tilaus. Olemme ilmeisesti hukanneet tai hukkaamassa kansakuntia yhdessä pitäviä tekijöitä.

"Unohda muuten tuo kysymys ja vastaa mielummin tähän: minkä takia se olisi paluu todellisuuteen?"

V:
Paluu todellisuuteen käy lähes aina pohjan kautta..

"Jos se on mielestäsi todellisuus, en halua elää siinä."
V:
Olen samaa mieltä. En haluaisi ajatella, että seuraavat 30 vuotta (eli koko loppu elämääni) voivat olla hyvinkin ankeita.

Käyttäjän jopali kuva
Johan Lindholm Vastaus kommenttiin #12

En voi muuta sanoa Pertti kuin, että en todellakaan toivo tulevaisuuden näyttävän tuolta. Muuten pidän ajatuksiasi liiankin todellisina. Itse olen pitkän aikaa pitänyt nykyistä kehitystä samanlaisena kuin maailmansotien välisenä aikana.

Joskus ihmettelen suorastaan, että olemmeko me ihmiset kuitenkin vain lampaita, jotka haluavat olla muiden johdettavina, sillä se tuntuu niin "turvalliselta".

Taidamme molemmat toivoa, että dystopiasi toteutuu vasta meidän jälkeemme. Tietenkin varmaan toivomme ensisijaisesti, ettei se toteutuisi ollenkaan.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #13

"Taidamme molemmat toivoa, että dystopiasi toteutuu vasta meidän jälkeemme. Tietenkin varmaan toivomme ensisijaisesti, ettei se toteutuisi ollenkaan."
V:
Asia on juuri näin, mutta todellisuus...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Unkari oli ensimmäinen itäblokin maa Euroopassa, joka 80-luvun lopulla virallisesti kumosi sosialismin ja julistautui parlamentaariseksi tasavallaksi. Ja sitä ennen Unkaria oli usein luonnehdittu oman tiensä kulkijaksi, mikä oli generoinut vaurautta muihin sosialistimaihin nähden siinä määrin, että kesäisen Budapestin ravintolaterassilla istuessa ei välttämättä aina edes muistanut olevansa rautaesiripun takana.

Vierailin edellisen kerran Unkarissa vuonna 2011 ja jo silloin siitä aisti tietynlaisen rapistuneisuuden muihin enemmän kehitystä osakseen saaneisiin entisiin itäblokin maihin verrattuna. Oikeastaan oli vähän samantapainen kokemus kuin Romania. Ja ihmisten mielipiteet huokuivat kyllä tietynlaista vastavirtaa nykymaailman totuuksille. Mustalaisia haukuttiin armotta ja juutalaisiin suhtauduttiin hyvin varauksella.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Unkarin syöksi nykytilaan ilmeisesti kiivas pyrkiminen (sikäläisten sosialidemokraattien johdolla) euroalueen jäseneksi. Unkarin kansa väsähti tässä aherruksessa ja äänesti Orbanin valtaan.

Käyttäjän ilarikiema kuva
Ilari Kiema

Viktor Orbán on mustalainen, jonka Unkarin romaniyhteisöt auttoivat valtaan. Vuonna 2017 romaniyhteisöt sanoutuivat irti Orbánista. Romaniyhteisöjen avoin kirje englanniksi (lehti on lakkautettu mutta linkki toimii):

”Dear Roma brothers and sisters!

We, the undersigned, have collectively and individually decided to express that we have had enough of the current Hungarian government, and especially of its leader, Viktor Orbán.

Few people know that in 1989 gypsy leaders of the time agreed that several people needed to be selected from among the Roma in order to work for the advancement of our people, since the situation and circumstances of the gypsy community were already extremely bad.

The most promising young person among them was Viktor Orbán, in whom the Roma leaders of the time saw the guardian of the ascension of the gypsy community. We were patient. In 1998 when Orbán became the prime minister, we felt that our time had come.

Several things happened which truly raised our hopes, but a true breakthrough never occurred. Neither the schooling of our children nor the material or health situation of our families really improved. Even so, we continued to hope, and we supported Fidesz with our votes at elections.

At such times they always dangled a carrot on a string in front of us, and Fidesz activists “motivated” our gypsy brothers and sisters with a few thousand forints of election money. Fidesz won again in 2010. And again, thanks to a lot of Roma votes, there was a little “gratuity money.”

Not even in our nightmares did we imagine what happened next. Hungary, and primarily the “countryside,” slipped into deep poverty in a very short time, which no one expected. Today, hunger, freezing to death, the spread of previously eliminated diseases, etc., have become the norm.

Our situation slowly became one of despair, and we lost everything, especially our hope. We don’t even have hope that our children will learn how to write, that our loved ones will grow old in health, or that we can acquire respectable work.
We must declare: Viktor Orbán, who is no longer proud that his origins place him among us, has not only spit in the face of the gypsy community, but also in that of several million Hungarians who have been forced into poverty.

Seeing now that he is exclusively interested in the enrichment of his own family, we must say that we don’t see him as our leader. He has lost our trust and we in no way wish to help him remain in power in the future.

We hope that every Hungarian Roma will join our call, and with our help in 2018 the country can free itself from the once-broke Roma kid who became a tyrant.

Roma Rom Cooperation Association
Hungarian Gypsy Democratic Organization etc.”

(https://budapestbeacon.com/viktor-orban-spit-face-... , lehti lakkautettu 13.4.2018)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

No joskus omatkin koirat purevat. Ei erityisen harvinaista että valtaan päästyään ihminen päättää unohtaa mistä on tullut.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

https://www.hs.fi/ulkomaat/art-2000005930412.html?...

Ennen tänne tuloa oli ollut isot mielenosoitukset. Saas nähdä katkeaako kamelin selkä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset