Turhia käppyröitä

Nykyhallitus ja pieneläkeläiset

  • Ensimmäinen kuva
    Ensimmäinen kuva
  • Toinen kuva
    Toinen kuva

Uuden Suomen jutusta Sdp ja kokoomus ottivat yhteen – ”Luoja varjele mitä sieltä tulee jos valtaan pääsette” tuli mieleen laskeskella, että miten nykyhallituksen toimet ovat oikeasti auttaneet pieneläkeläisiä. Takuueläkettä on tosiaan nostettu, mutta samalla kansaneläkeindeksi laahaa. Aiheena on tosiaan tuo, että turha tulla vänkkäämään SDP:n lupauksista pieneläkäisille.

 

Kelan, Verohallinnon, Tilastokeskuksen ja ETK:n sivuilta haeskelin 2015 ja 2019 vuosien lukemat kansaneläkkeen laskukaavoista inflaatioon. Lopputulokseksi päädyin siihen, että ilman työeläkekertymiä olevat ovat hyötyneet, pientä työeläkettä saaneet ovat hävinneet ja yli mediaanieläkkeen (1434€ 2017 vuonna) olevat taas voittaneet. En noihin taulukoihin lisännyt isompia eläkkeitä, mutta linja näytti säilyvän isoissakin eläkkeissä ja esim 5000€ työeläkettä nauttinut saa 43,39€ enemmän kuukaudessa ensi vuonna mitä 2015, vaikka inflaatiot sun muut otetaan huomioon. Niin ja inflaatiot laskin 2014 ja 2018 marraskuun kuluttajahintaindekseistä (melko olematon 2,06%).

 

Ensimmäisessä kuvassa vaaka-akselilla on 2015 vuoden työeläke ja pystypalkit näyttävät miten paljon niitten ostovoima nousee tai laskee 2019 vuodelle mennessä eläkeindeksien, verojen, inflaation sun muiden vaikutuksista.

 

Toisessa kuvassa ykköskuva numeroina.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Ihan oikeaa asiaa pyörittelet:

https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3375

Allekirjoita Sinäkin em. kansalaisaloite - olitpa sitten eläkeläinen tai tuleva eläkeläinen!

PS. Miksi Kimmo ei perusta eläkeläisten puoluetta - nyt olisi sille tilaus...

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Pieneläkeläisten asema ei paranisi, vaikka indeksi vedettäisiin tyyliin palkkaindeksi+5% päälle.

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

Heikki, jostain pitäisi aloittaa... Asennemuutoksella aluksi ainakin ;)

PS.

"TEL -puoliväli-indeksillä tarkistetut rahamäärät

Työeläkelaeissa säädetyt rahamäärät tarkistettiin TEL-puoliväli-indeksillä ennen vuotta 2005. Tämän jälkeen rahamäärät tarkistettiin TEL-puoliväli-indeksillä niitä tapauksia varten, joissa eläke laskettiin vuoden 2004 säännöksin. Puoliväli-indeksi vahvistettiin viimeisen kerran vuodelle 2013." - -

http://www.saadospalvelu.fi/fi/indeksi/tel_indeksi

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Pieneläkeläisten asemaa voitaisiin parhaiten kohentaa aloittamalla vaikka sen tunnustamisella, että eläkkeet ovat tosiasiassa sosiaalitukea, jonka maksaa nykyisin työssäkäyvät (nimikkeellä työeläkemaksu).

Sitten kun on hyväksytty se tosiasia, että eläkkeet ovat sosiaalitukea, seuraava askel on kysyä, miksi sosiaalitukea pitäisi maksaa eniten niille, jotka aikanaan ovat saaneet suurinta palkkaa tai maksaneet eniten veroja? Eihän toimeentulotuenkaan määrä riipu siitä, paljonko sen saaja aikanaan on ansainnut palkkaa tai maksanut veroja.

Kolmas vaihe olisi sitten jakaa eläkkeet tasan ja maksaa kaikille eläkeläisille keskimääräisen suuruista eläkettä, noin 1655 euroa kuussa.

Samalla poistuisi tarve maksaa eläkeläisille asumistukea eli säästyisi noin 580 miljoonaa euroa vuodessa.

Sama eläke kaikille eläkeläisille!

Käyttäjän Kirsiomp kuva
Kirsi Oksiala-Mäki-Petäjä

"Eläkejärjestelmän uusi pommi: Pätkätöitä tekeville ei kerry riittävästi eläkettä – Edessä eläkeläisköyhyys

Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo, että eläkeläisköyhyys kasvaa rajusti tulevaisuudessa Suomessa. Syynä on työelämän murros. Kun pätkä- ja osa-aikatyöt yleistyvät, eläkettä ei kerry riittävästi.

Julkisen sektorin työeläkevakuuttaja Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen pudottaa uuden pommin eläkekeskusteluun.

Kietäväinen sanoo, että tulevaisuuden eläkeläisköyhiä ovat nykyisin pätkätöitä tekevät, osa-aikaiset ja nollasopimuksilla työskentelevät. Heille ei kerry työeläkettä samoin kuin yhtäjaksoisia, pitkiä työuria tekeville kansalaisille, joita on tähän mennessä ollut enemmistö.

Eläkekeskustelun kärjessä on tähän asti ollut työeläkejärjestelmän kestävyys. Kierroksia keskustelu on saanut siitä, että kaikissa yhtiöissä maksettavat eläkkeet ovat tällä hetkellä jo suuremmat kuin yhtiöille maksettavat eläkemaksut.

Kietäväisen mielestä keskustelu eläkejärjestelmän kestävyydestä on lakaissut alleen yksittäisen työntekijän tulevaisuuden pohtimisen.
Pohdittava ensi vaalikaudella

Ensi vaalikaudella Suomessa on tarkoitus tehdä sosiaaliturvan kokonaisuudistus.

–Tässä uudistuksessa työeläkkeiden muuttunut tilanne on otettava huomioon. Työeläkejärjestelmä ja sosiaaliturva on sovitettava yhteen.

Hän ei työeläkevakuuttajan edustajana esitä ratkaisumalleja, mutta korostaa, että vaihtoehtoja on monia. Ratkaisuja eläkeläisköyhien toimeentuloon voidaan hakea sosiaaliturvaetuuksista, esimerkiksi korottamalla kansaneläkettä tai takuueläkettä tai kehittämällä asumistukea. Vastauksia voi etsiä myös veropolitiikasta tai sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden ja lääkkeiden omavastuiden hintojen muutoksista.

–Nämä ovat poliittisia ratkaisuja. Yksi painottaa yhtä ja toinen toista. En halua lähteä tontille, joka ei minulle kuulu. Perusviestini on, että kun lähdetään uudistamaan sosiaaliturvaa, on katsottava myös tätä kokonaisuutta"

Lähde:

https://www.aamulehti.fi/uutiset/elakejarjestelman...

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

Mielenkiintoisia tilastoja. Kannattaisi myös tutkia, miten työeläkkeet ovat surkastuneet suhteessa vastaaviin palkkoihin jostakin vuodesta 1994, jolloin Lipposen hallitus määräsi työeläkkeille ns. taitetun indeksin. Mikään hallitus ei ole sen koomin korjannut tätä emämokaa.

Eläkkeen kuuluisi olla jotain runsaat 60 prosenttia vastaavista palkoista. Nyt ne ovat rutkasti vähemmän.

Monet pienituloiset työeläkeläiset ovat pudonneet työttömien tulotasolle, vähävaraisimmat romahtaneet lattian läpi leipäjonoihin.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Lattiana on takuueläke 780 euroa kuussa.

P.S. Kappas vain, takuueläkettä on näköjään pienennetty sitten "viimenäkemän". Kelan sivulla sanotaan näin: "Täysi takuueläke on 775,27e/kk."

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Taas pitää muistuttaa, että takuueläkkeeseen tehdään prosentuaalinen vähennys jokaiselta eläkkeelläolovuodelta ennen 65 ikävuotta.
Mikä tarkoittaa sitä, että vähennys on aina sitä suurempi , mitä enemmän t ä y s i takuueläke nousee.
Nyt takuueläke saattaa olla n 600€/ kk : leikkaus on siis kasvanut alun n sadasta eurosta jo lähelle 200 euroa.

Tästä tehtiin useita kysymyksiä aikanaan eduskunnassa ja mm Timo Soini lupasi korjata epäkohdan h e t i , kun pääsee hallitukseen.
On tainnut olla muita kiireitä?

Mm ministeri Rehula perusteli asiaa silloin " oikeudenmukaisuudella".
Mitään järkiperusteluja hän ei tälle oikeudenmukaisuuskäsitykselleen esittänyt.
62- vuotiaana eläkkeen valinneet nimittäin joutuivat valitsemaan eläkkeen ja työttömyyden välillä

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #9

Tuo vähennys koskee varhennettua vanhuuseläkettä (ei siis esimerkiksi työkyvyttömyyseläkettä). Tässä ote Kelan sivulta:

"Takuueläke turvaa Suomessa asuvalle henkilölle vähimmäiseläkkeen (775,27 e/kk), jos kaikki hänen eläkkeensä ennen verotusta ovat yhteensä enintään 768,59 e/kk. Tuloraja ja vähimmäiseläke jäävät kuitenkin tätä pienemmäksi, jos henkilö on varhennetulla vanhuuseläkkeellä."

https://www.kela.fi/takuuelake

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Olen toki laskenut. 2010 ja sen jälkeen eläkkeelle jääneet eivät ole hävinneet käytännössä lainkaan, koska ansioiden kehitys on ollut heikkoa.

Jos jäi jo silloin 90-luvun puolivälissä eläkkeelle, niin sillä puoliväli-indeksillä nykyinen työeläke olisi noin 1,14 kertaa suurempi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset