Nykyhallitus ja pieneläkeläiset

Uuden Suomen jutusta Sdp ja kokoomus ottivat yhteen – ”Luoja varjele mitä sieltä tulee jos valtaan pääsette” tuli mieleen laskeskella, että miten nykyhallituksen toimet ovat oikeasti auttaneet pieneläkeläisiä. Takuueläkettä on tosiaan nostettu, mutta samalla kansaneläkeindeksi laahaa. Aiheena on tosiaan tuo, että turha tulla vänkkäämään SDP:n lupauksista pieneläkäisille.

 

Kelan, Verohallinnon, Tilastokeskuksen ja ETK:n sivuilta haeskelin 2015 ja 2019 vuosien lukemat kansaneläkkeen laskukaavoista inflaatioon. Lopputulokseksi päädyin siihen, että ilman työeläkekertymiä olevat ovat hyötyneet, pientä työeläkettä saaneet ovat hävinneet ja yli mediaanieläkkeen (1434€ 2017 vuonna) olevat taas voittaneet. En noihin taulukoihin lisännyt isompia eläkkeitä, mutta linja näytti säilyvän isoissakin eläkkeissä ja esim 5000€ työeläkettä nauttinut saa 43,39€ enemmän kuukaudessa ensi vuonna mitä 2015, vaikka inflaatiot sun muut otetaan huomioon. Niin ja inflaatiot laskin 2014 ja 2018 marraskuun kuluttajahintaindekseistä (melko olematon 2,06%).

 

Ensimmäisessä kuvassa vaaka-akselilla on 2015 vuoden työeläke ja pystypalkit näyttävät miten paljon niitten ostovoima nousee tai laskee 2019 vuodelle mennessä eläkeindeksien, verojen, inflaation sun muiden vaikutuksista.

 

Toisessa kuvassa ykköskuva numeroina.

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu