Turhia käppyröitä

Kokonaan perusturvan varassa

  • Prosenttiosuus ikäluokasta, joka on kokonaan perusturvan varassa
    Prosenttiosuus ikäluokasta, joka on kokonaan perusturvan varassa
  • 2017 prosenttiosuus ikäluokista kunkin perusturvan mukaan
    2017 prosenttiosuus ikäluokista kunkin perusturvan mukaan
  • Prosenttiosuus koko väestöstä kunkin perusturvan mukaan
    Prosenttiosuus koko väestöstä kunkin perusturvan mukaan

Talouselämä kirjoitti toissapäivänä otsikolla Unohda köyhyysluvut – tämä tilasto kertoo karun totuuden: "Uusia valuu sinne koko ajan". En tietenkään sitten tyytynyt juttuun ja suht epäselvään grafiikkaan, vaan päätin tehdä jatko-osan graafeille. Kokonaan perusturvan varassa olevien ihmisten lukumäärän sijasta ynnäilin prosenttiosuutena väestöstä, mikä nyt minusta kertoo enemmän.

 

Ensimmäisessä kuvassa 2005-2017 kokonaan perusturvan varassa olevien ikäluokkaan kuuluvien %-osuus. Yli 65 vuotiaat ovat ainoa ikäluokka, jossa pelkän perusturvan varassa olevien osuus on laskenut (ts työeläkkeet ovat korvanneet enenevissä määrin kansaneläkkeitä). 2009 romahduksesta tuoreimpiin 2017 lukuihin kaikkien muiden ikäluokkien tilanne on tällä saralla vain heikentynyt.

 

Toisessa kuvassa erittelin 2017 vuoden tilastot perusturvaetuuksien ja ikäluokkien mukaan. Työttömyyskorvaukset ovat merkittävin koko väestön osalta ja kaikissa muissa ikäluokissa, paitsi kansaneläkkeet yli 65 vuotiailla ja perheavustukset alle 18 vuotiailla. Lisäksi 18-24 vuotiailla "muut tulonsiirrot" (lähinnä arvatenkin opintotuet) pääsevät lähelle työttömyyskorvauksia.

 

Kolmannessa kuvassa laskin noita etuuksia koko väestön osalta. 2009->2017 muitten tulonsiirtojen varassa olevien osuus on laskenut, muut pysyneet ennallaan ja sitten onkin peruspäiväraha ja työttömyysetuudet, joitten varassa olevien osuus väestöstä on kasvanut vuosi vuodelta. Vaikka työttömyysluvut alkoivatkin parantua 2015, niin työttömyys on tuntunut kroonistuneen, entistä harvempi työtön on ansiosidonnaisella ja sitä rataa. En muutakaan selitystä keksi, kun työttömyys ei 2017 kuitenkaan ollut 1,5 kertainen 2009 vuoteen nähden vaikka peruskorvausten varassa elävien määrä onkin kasvanut niin paljon.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Tässä lisää materiaalia pohdintojasi varten. Sisältää mielenkiintoisia näkökulmia blogisi aiheesta:

https://www.suomenperusta.fi/

Käyttäjän rikukivela kuva
Riku Kivelä

Lähde tai lähteet tiedoille? Tilastokeskuksen tietokannat? Ilmainen vai maksullinen puoli? Jokin muu?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset