Turhia käppyröitä

Eläkkeet ja palkat

  • Naisten vanhuuseläkkeet / keskipalkka
    Naisten vanhuuseläkkeet / keskipalkka
  • Miesten vanhuuseläkkeet / keskipalkka
    Miesten vanhuuseläkkeet / keskipalkka
  • Vanhuuseläkeläisten eläkkeiden tason kehitys 1996-2017 ja 2008-2017
    Vanhuuseläkeläisten eläkkeiden tason kehitys 1996-2017 ja 2008-2017

Taassain palasin eläkkeiden tason vertailuun, kun vuoroin uutisoidaan, että eläkkeiden taso paranee ja vuoroin kommenttipalstoilla syytetään leikattua indeksiä eläkeköyhyydestä ja sitä rataa. Yleensä uutisoinneissa käytetään kaikkien eläkkeensaajien keskiarvoa, missä minusta vääristää se, että ihmisten elinkaari nyt tuppaa olemaan sellainen, että väki vähenee mitä suuremmista ikävuosista puhutaan ja sen takia keskiarvot painottuvat enemmän juuri eläkkeelle jääneisiin. Sitten toisaalta leikattua indeksiä verrataan jostain syystä poikkeuksetta palkkaindeksiin millä osoitetaan "köyhtymistä"...vaikka leikattukin indeksi nousee kuluttajahintoja nopeammin.

 

Vertailua varten etsiskelin ETK:n sivuilta vanhuuseläkeläisten keskieläkkeet (Vanhuuseläkkeensaajat (pl. ositt. varh. vanhuuseläke), kokonaiseläke - työeläkkeensaajat) ikäluokittain ja jaoin niitä sitten sukupuolten keskipalkoilla. Keskipalkkojen laskentaa varten ei ollut valmiita lukuja (tai jos on, niin en löytänyt), niin käytin ansiotasoindeksiä ja sommittelin keskipalkat 2017 palkkarakenne-tilaston pohjalta männä vuosillekin.

 

Sukupuolten välillä ei ole suuria eroja, eikä eläkkeiden taso ole paljoa liikahtanut 25 vuoden mittausvälillä, paitsi juuri vanhuuseläkkeelle jääneiden ja yli 90-vuotiaiden osalta. Nyt en muista miten eläkeiät ja elinaikakertoimet sun muut alkoivat vaikuttaa, kun "syöksy" 60-64 vuotiaiden kohdalla alkoi 2004 jälkeen. Yli 90-vuotiaiden kohdalla laskua selittää ainakin se, että 1992 työeläkettä saaneita vanhuuseläkeläisiä oli vain vähän yli kolme tuhatta (ison eläkkeen kerryttänyttä) ja 2017 jo päälle 45000. Viimeisen kymmenen aikana suoranaista kasvua on tapahtunut 70-84 vuotiaiden miesten ja kaikilla yli 70-vuotiailla naisilla.

 

Lisäsin vielä kolmannen kuvan, jossa on eläkkeiden tason kehitys suhteessa palkkoihin 1996-2017 (leikatun indeksin alusta) ja 2008-2017.

 

Luvut ovat edelleenkin keskiarvoja ja niiden alapuolelle jää yli puolet eläkkeensaajista, kuten myös palkansaajistakin. KESKIMÄÄRIN työeläkkeellä elävien tulotaso ei ole laskenut palkansaajiin verrattuna, vaan pikemminkin noussut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Edelleenkin toistan itseäni, että leikattu indeksi ei köyhdytä eläkeläisiä.

 

Lähteet:

Ansiotasoindeksi

Palkkarakenne

Työ- ja kansaneläkkeensaajien keskieläke

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset