Turhia käppyröitä

Suomessa solmitaan ennätysvähän avioliittoja

  • Avioliittojen ja avioerojen liukuva 12kk summa
    Avioliittojen ja avioerojen liukuva 12kk summa
  • Avioliittojen liukuva kk keskiarvo ja työllisten liukuva kk keskiarvo
    Avioliittojen liukuva kk keskiarvo ja työllisten liukuva kk keskiarvo

Väestön ennakkotilastoa rullailin tänään ja huomasin sieltä sellaisen seikan, että avioliittojen solmiminen on pohjalukemissa. Syytä en tiedä moiseen, mutta enpä anna sen haitata arvailujani.

 

Ensimmäisessä kuvassa on avioliittojen ja avioerojen liukuva 12 kuukauden summa. 12 kuukauden liukuvaa summaa käytin, koska yksittäisten kuukausien heittelyt ovat niin suuria, on juhannusta ja muita vihkimispiikkejä. Avioerojen määrä on 1989 nousun jälkeen suht tasaista. Lie joku avioerolaki muuttunut silloin? En muista tai googlettamallakaan löytänyt 30 vuotta vanhoista jutuista varmistusta. Avioliittojen solmiminen taas näytti vaihtelevan jonkin verran. 2000-2008 lähes jatkuvaa nousua ja sen jälkeen vuorostaan laskua.

 

Toisessa kuvassa onkin jonkin sortin välähdys mikä tuli mieleen yhdistää avioliittoihin, työllisyys. Jonkinlainen yhteys tuntuikin löytyvän etenkin 2000 vuodesta eteenpäin. Teorioitsin, että pari vuotta jatkunut nousukausi sai ihmiset uskaltamaan avioliiton satamaan. Avioliittojen huippu näyttikin olevan samaan aikaan 2008 työllisyyden ja talouden huipun aikoihin. Sen jälkeen työllisyystilanne matasi vuosikausia ja avioliittojen solmiminen väheni 2000-luvun pohjalukemiin. Nyt vuoden ollut työllisyyden koheneminen on kuitenkin näkynyt päinvastaisena, avioliittojen solmimisen määrä saavutti uudet pohjalukemat. Eikö nyt töiltä ehditä maistraattiin tai kirkkoon varaamaan aikaa vai onko nyt joku anti-hääbuumi. Kuitenkin menneisyydessäkin naimisiinmenemisten määrä on ollut vaihtelevaa... Tulevaisuus kertonee sitten lisää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Tilastokeskuksen perhetilastoista löytyy tieto siitä, että nyt jo 45 prosenttia lapsista syntyy avioliiton ulkopuolella ja esikoislapsista peräti 57 prosenttia - avioliitto ei yhteiskunnallisena instituutiona enää tarjoa samanlaista erityistä taloudellista turvaa kuin menneinä vuosikymmeninä. Sosiaaliturvalainsäädäntö kohtelee siis melko yhdenvertaisesti lapsiperheitä niiden kokoonpanoista riippumatta, joten avioliiton solmimiselle ei ole lasten vuoksi taloudellista pakkoa kuten ei myöskään enää kovinkaan suurta sosiaalista painetta.

Avioero helpottui "ilmoitusmenettelyksi" 1980-luvun lopussa...

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kiitosta :)

Jotain sellaista muistelin myös, että lapsia syntyy enemmän avioliiton ulkopuolella.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset