Turhia käppyröitä

Työttömien ja työvoiman muutokset 2010-luvulla

  • Kuntien lukumäärä jaoteltuna ryhmiin
    Kuntien lukumäärä jaoteltuna ryhmiin
  • Työvoiman ja työttömien muutokset jaottelujen mukaan
    Työvoiman ja työttömien muutokset jaottelujen mukaan

Ilokseni huomasin tässä aamusella, että Työ- ja elinkeinoministeriön Toimialaonline toimii taas parin kuukauden tauon jälkeen. Sieltähän löytyi sitten tutkittavaa ja ensimmäiseksi tein tällaisen ynnäilyn, kun kerta tuli mieleen toimimattomuuden aikana.

 

Eli laskin kuntatasolla yhteen työttömien työnhakijoiden ja aktivoinnin piirissä olevat ja vertasin työvoiman suuruuteen. Varmaan ensi viikolla olisi tullut joulukuun lukemat, mutta mennään näillä marraskuun luvuilla, kun olen niin malttamaton. Lukemia löytyi 2006 alkaen, mutta otin verrokkivuodeksi 2010, koska marraskuista 2010 ja 2018 olivat lähes identtiset laajan työttömyyden saralla (eli juurikin tuo työttömät työnhakijat+aktivoinnin piirissä olevat), 13,7%.

 

Se mitä otin vertailuun, niin kuntien työvoiman ja työttömyyden määrien muutokset tällä vuosikymmenellä ja jaoin kunnat neljään eri luokkaan sen mukaan miten työvoiman ja työttömien määrät ovat muuttuneet. Selvästi suurin ryhmä olivat kunnat, joissa sekä työvoiman, että työttömien määrä on laskenut, 200 kuntaa 302:sta (pari ahvenanmaalaista pikkukuntaa karsiutui kokonaisjoukosta pois, koska niissä ei ollut työttömiä mittailtavaksi).

Todellisia voittajia oli 29, eli kuntia joissa työttömien määrä on vähentynyt ja työvoima lisääntynyt. Suurimpina voittajina Kuopio +3012 työvoimaan -715 työttömiin ja Rovaniemi +1761 ja -541.

Maailmanlopun meininkiä edustivat 40 kuntaa, joissa työvoima on vähentynyt ja työttömien määrä silti kasvanut. Siinä sarjassa heikoimpina lenkkeinä olivat Salo -2387 työvoimaan ja +196 työttömiin sekä Kerava -18 ja +708.

 

Toki tässä vertailussa kuntien väkiluvut vaikuttavat ja parisataa pikkukuntaa joissa työvoima ja työttömyys vähenee vastaa muutokseltaan niitä suuria 33 muuttovoittokuntaa, joissa sekä työvoiman, että työttömien määrä on kasvanut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset