Turhia käppyröitä

Tulonjako asunnon hallintasuhteella painotettuna

 • Pienituloisin 10% tulojen kehitys
  Pienituloisin 10% tulojen kehitys
 • Isotuloisin 10% tulojen kehitys
  Isotuloisin 10% tulojen kehitys
 • Asumisen hintakehitys / virallinen
  Asumisen hintakehitys / virallinen
 • Gini-kerroin
  Gini-kerroin

Tuoreimpiin lukuihin pohjautuvia uutisia lukuunottamatta on saatu lukea miten pienituloisten tulot ovat kehittyneet paremmin kuin isotuloisten ja tuloerot olisivat kaventuneet, ainakin kun verrataan finanssi- ja eurokriisejä edeltäviin huippusuhdanteisiin.

 

Tuloerot ovat maailman mittakaavassa pienet ja Suomi on rikkaampi kuin koskaan ennen, mutta silti toimeentulotukea sai 2017 useampi kuin esim vuonna 2008, vaikka pienituloisimpien tulot ovat kasvaneet toistakymmentä prosenttia tuolla aikavälillä. Samoin leipäjonot tuntuvat vain pidentyvän. Pienituloisimmillakin siis pitäisi periaatteessa olla asiat mallillaan ja maha täynnä.

 

Selitystä lähdin etsimään sitten asumiskulujen kautta, koska ne ovat merkittävin menoerä, etenkin pienituloisilla ja vuokrien raketoimisesta nyt on ollutkin vuosikausia uutisia. Jos suhteutankin tulonjakotilastot normaalin kuluttajahintaindeksin sijasta asumismenoihin ja tulodesiilien asumismuotojen jakaantumiseen, niin touhu näyttää vähän erilaiselta. Ehkä siinä on yksi selitys siihen, että miksi ihmisistä eriarvoisuus tuntuu lisääntyvän, vaikka numerot kertovat muuta.

 

Tämä nyt on taas tällaista harrastuspohjaista soveltamista/soheltamista, ja lähinnä toivon tämän liittyvän todellisuuteen mahdollisimman paljon, parhaassa tapauksessa joku muukin lisäkseni vielä tajuaa mitä ajan takaa. Lähtötilanteena on 2000 tilanne ja siitä eteenpäin laskin käytettävissä olevien rahatulojen määrää tuohon asumisen hintaan suhteutettuna normaalin inflaation sijasta. Pienituloisimmalla 10%:lla vuokrien kehitys vaikutti luokkaa 60% ja isotuloisimmalla 10%:lla vuokrien kehitys sai 10% (ja omistusasumisen sitten 90%) painoarvon. Nuo luvut siis olivat 2016 vuodelta ja pistin nuo painoarvot sellaisenaan vuosille 2000-2017. Epäilen, ettei 2000-luvun alussa tilanne ollut päinvastainen, jotta isotuloiset olisivat asuneet vuokralla ja pienituloiset omistamissaan.

 

Ensimmäisissä kahdessa kuvassa vertasin pieni- ja isotuloisimman 10% käytettävissä olevien tulojen kehitystä per kulutusyksikkö. Korkotason lasku nollille on ollut suurin syy miksi omistusasumisen hintakehitys on ollut täysin olematonta. Samaan aikaan vuokrataso on viimeiset 10 vuotta noussut huimasti kovempaa kuin yleinen kuluttajahintaindeksi. Vaikutus onkin ollut näillä tulotasoilla päinvastainen, pienituloisen tulot ovat kasvaneet viime(kin) vuosina, mutta asumisen hintaan suhteutettuna ne ovat kehittyneet paljon hitaammin. Isotuloisimmalla sitten asumisen hintoihin suhteutettuna tulot ovat nousseet, vaikka virallisilla mittareilla ne näyttävät olleen vuonna 2017 ihan 2007 tasolla.

 

Kolmannessa kuvassa jaoin tulonjaon luvut asumisen hinnoilla. Erot kasvoivat ja laskivat haitarimaisesti 2000-2007 välillä ja sen jälkeen erot ovat ratkenneet. Jos luku on yli 1, niin tulodesiilin asumismenot ovat kasvaneet hitaammin kuin yleinen kuluttajahintaindeksi ja sama toisinpäin. Kuten näkyy, niin kaksi pienituloisinta desiiliä ovat hävinneet (vuokra) asumisen hintojen nousun takia.

 

Neljänteen kuvan vetäisin sitten gini-kertoimet normaalin ja asumisen hinnoin väänneltyjen tulonjaon kokonaistilaston lukujen pohjalta. Kappasta, asumisen hinnalla mitatut tuloerot ovatkin kasvaneet ja ovat 2000-luvun huippulukemissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Taas hyvä blogi. Asuntovarallisuus on suomalaisten ainoa merkittävä varallisuusluokka. Hyvä että edes se, mutta tosiaan se sitten selittääkin lähes kaiken.

Pitäisi diversifioida, esim. osakesäästämistä lisää kaikille, kuten muissa pohjoismaissa on tehty.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Näyttää vaan vähän siltä, että jos ei ole ehtinyt mukaan "halpaan" omistusasumiseen, niin kynnys kasvaa entisestään. Säästäpä siinä asuntoon tai sijoita, jos vuokrat nousevat nousemistaan ja vakuudet eivät riitä omistusasuntoon.

Pekka Pylkkönen

Tästä kuitenkin puuttuu kaupunkien omistamien asuntojen sisään leivottu piilotuki joka esimerkiksi Helsingissä on helposti tuhat euroja vuodessa kulutusyksikköä kohden jos sattuu saamaan kaupungin asunnon - joissa pienituloisten osuus on yliedustettu.

Esimerkiksi omassa asunnossani kaupunki piilotukee perhettäni noin 500€/kk markkinavuokraan nähden. Se pitäisi ehdottomasti saada laskentaan mukaan sillä sen rooli taloudessa on helposti asumistukeakin suurempi.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Onhan asumistukien kokonaissaldo kasvanut vauhdilla, mutta niittenhän pitäisi tuolla logiikalla nostaa pienituloisimpien kokonaistulojakin paljon. I desiilin tuloista asumistukimuodot eivät yhdessäkään ole kuitenkaan edelleenkään merkittävässä roolissa, vaikka vuokrat ovat ennätyskorkeita kaikilla mittareita.
2012 10,4%
2017 13%

http://pxnet2.stat.fi/PXWeb/sq/b370b152-6583-442a-...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset