Turhia käppyröitä

Suomen vapaus sai täydet pisteet ja Unkari on enää osittain vapaa

 • Värikoodit numeroille
  Värikoodit numeroille
 • Maiden listaus aakkosjärjestyksessä
  Maiden listaus aakkosjärjestyksessä
 • 2010-luvun suurimmat hyppäykset
  2010-luvun suurimmat hyppäykset
 • Suomen pisteet
  Suomen pisteet
 • Kokonaispistesaldoa 2016-2019 31 Euroopan maasta
  Kokonaispistesaldoa 2016-2019 31 Euroopan maasta

Suomi, Ruotsi ja Norja saivat jälleen täydet pisteet Freedom housen 2019-tutkimuksessa, jossa tutkittiin niin poliittista vapautta kuin kansalaisten vapauttakin. Muualla kehitys on ollut pääsääntöisesti huonompaan suuntaan ja mm Yhdysvaltojen, Turkin, Puolan ja Unkarin pisteet laskivat. Mikään suomalaismedia ei ole nähdäkseni jaksanut kirjoittaa aiheesta, koska Suomen sijoittuminen kärkeen eri tutkimuksissa alkaa vissiin olla niin peruskauraa, ettei siitä jakseta kirjoitella. Sen sijaan Unkarin luisuneista pisteistä (ensimmäinen EU-maa, joka tippui osittain vapaaksi) keksittiin paikallisen propaganda-ministerin johdolla taas syypääksi Soros (joka ei liity Freedom housen toimintaan mitenkään).

 

Kokonaispisteitä (0-100 väliltä) löysin 2016-2019 ajalta ja kahden pääpilarin pisteitä (1-7 jossa 1 on paras ja 7 huonoin) löytyi 2010-2019 väliltä. Keskityn enemmän noihin 1-7 pisteisiin, koska sain niistä kokoon 2010-luvun kehityksen. En nyt koko maailmaa alkanut jaksaa tutkia, niin keskityn Euroopan maiden pisteisiin (heidän luokittelussaan Turkki kuuluu Eurooppaan ja Valko-Venäjä, Venäjä, Ukraina ym Euraasiaan).

 

Ettei numerolistaus näyttäisi niin tylsän mustavalkoiselta, niin annoin numeroille värit. Vihreän värin saaneissa maissa ei ollut puutteita poliittisessa tai kansalaisten vapaudessa ja kuvan yksi mukaisesti sitten värjäsin muut. Vaaleanvihreät ja keltaisen värin maat Freedom house luokitteli vielä vapaiksi, vaikka nekään eivät ihan 100% vapautta nauti. 2 oli siis tässä paras, jolloin sekä poliittinen, että kansalaisten vapaus saivat molemmat arvon 1, täysin vapaa.

 

Toiseen kuvaan listasin Euroopan maat pisteineen päivineen aakkosjärjestyksessä. En tiedä minkälaiseksi pikselimössöksi tuo menee, niin latasin varmuuskopion vielä kuvapalvelimelle.

 

Kolmanteen kuvaan otin erikseen maat, joissa kehitys on ollut 2010-luvulla suurta. Kosovo oli vertailun ainut maa, jossa oli tapahtunut paljon positiivista kehitystä, vaikkei se vieläkään mikään vapauden kehto olekaan.

 

Neljänneksi kuvaksi vielä SUOMI 100, edustamaan tutkimuksen pistesaldoa. Pakkohan se on olla ylpeä tuloksesta.

 

Edit: Pistin viidenneksi kuvaksi 2016-2019 kokonaispistetaulukkoa EU-maista, Norjasta, Islannista ja Sveitsistä.

 

Lopuksi 2019 Euroopan maiden lista 0-100 -asteikolla. Turkin tilannetta seuranneet ovat varmaan huomanneet miksi sen pisteet ovat pohjalukemissa. Sitä vähän parempia ovat entisen Jugoslavian/Balkanin maita...ja Unkari. Siitä ylöspäin onkin jo jonkinmoinen hyppy parempaan ja maat ovat selvästi vapaa-kategoriaan kuuluvia. Kärjessä täysin pistein ovat Suomi, Norja ja Ruotsi, kuten kirjoituksen alussa jo mainitsin.

Suomi    100
Norja    100
Ruotsi    100
Hollanti    99
Luxemburg    98
Tanska    97
Irlanti    97
Belgia    96
Portugali    96
Sveitsi    96
San Marino    95
Andorra    94
Kypros    94
Viro    94
Saksa    94
Islanti    94
Slovenia    94
Espanja    94
Itävalta    93
Iso-Britannia    93
Tsekki    91
Liettua    91
Malta    91
Ranska    90
Liechtenstein    90
Italia    89
Slovakia    88
Kreikka    87
Latvia    87
Kroatia    85
Puola    84
Monaco    82
Romania    81
Bulgaria    80
Unkari    70
Albania    68
Serbia    67
Montenegro    65
Makedonia    59
Kosovo    54
Bosnia&Herzegovina    53
Turkki    31

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Samuli Karjalainen

Miten paljon Suomessa huutaminen lopulta tuottaa tulosta. Eihän kukaan suostu edes Halla-ahon porukan kanssa samaan hallitukseen, vaikka siellä ei ole Tampereen demarien tavoin hoiva-alalla tienanneita. Hoiva-alasta käytävässä keskustelussa varmaan lopulta nähdään miten vahva kansainvälinen pääoma on kansalliseen talous- ja sosialipolitiikkaan verrattuna. Vanhuksesta saa enemmän nyhdettyä rahaa kansainvälisen yrityksen avulla.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Lisääs kuva, niin ei tarvitse erikseen hyväksyä kommentteja.

Arvi Hagelin

Minkä takia pitää olla kuva?

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #17

En minä ole Uuden Suomen sääntöjä tehnyt. Nyt blogin pitäjien pitää erikseen käydä hyväksymässä kuvattomien profiilien kommentit.

Arvi Hagelin Vastaus kommenttiin #18
Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #19

Ei se minua haittaa, mutta kirjoituksesi voivat hävitä bittiavaruuteen, jos ylläpitäjä niin haluaa.

"Uusi Suomi voi poistaa ilman varoitusta oikeuden kirjoittaa, jos se epäilee, että palvelun käyttäjä ei kirjoita omalla nimellään, hän ei ole liittänyt tunnistettavaa profiilikuvaa palveluun tai muista vastaavista syistä."
https://oma.uusisuomi.fi/keskusteluohje

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka
Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Menestys tällaisessa katselmuksissa on tietysti pitkän työn takana, joten antanemme kehut kaikille ns. vanhoille puolueille hyvästä sijoituksesta.

Käyttäjän MikaRiik kuva
Mika Riikonen
Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Suomen vapaus sai täydet 100 pistettä.

Suomi on siis täysin vapaa - mutta mistä ? Ydinperhe mallista ?

Käyttäjän juliuslaurilehtinen kuva
Julius Lehtinen

Kyseiset pisteet on suhteutettuna muihin, suhteellisesti vapain maa siis saa joka tapauksessa 100 pistettä. Siihen sitten verrataan muita, eli ei kyse ole täydellisyydestä ja teoreettisista täysistä pisteistä, vaan parhaista pisteistä ja tilanteesta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Niin, ja kun listalla on vain eurooppalaisia maite, niin emme tiedä kuinka muut olisivat selvinneet. Ties vaikka Pohjois-Korea menisi Suomen ohi.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen Vastaus kommenttiin #7

Katselin tuota listaa ja sataan ei yltänyt muita kolmen pohjoismaan lisäksi. Euroopan ulkopuolisista Kanada (99) ja Uusi-Seelanti olivat lähellä (98 pistettä). Japani ja Barbados saivat 96 pistettä. Muut olivat enemmän ja vähemmän takana.

https://freedomhouse.org/report/countries-world-fr...

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Rajoittaako se, että muutkin perhemallit kuin ydinperhe on sallittu, jonkun vapautta?

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen

Totta kai rajoittaa. Siis heidän vapauttaan, joilla ei ole ns. kaikki muumit laaksossa...

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin Vastaus kommenttiin #12

Joku yrittää olla viisas ?

Kun kerran tiedät niin mikä on se absoluuttinen vapaus jonka Suomi saavuttanut ja mistä siinä vapaudessa on kyse ?

Jos Suomi absoluuttisen vapaa niin miksi meillä on kampanjoita vihapuhetta vastaan joka tarkoitettu nimenomaan sananvapauden rajoittamisen puolesta ja on siis vapautta vastaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #13

Käsityksesi vapaudesta on virheellinen. Vapaus ei tarkoita vapautta tehdä rikoksia tai yllyttää niihin esim. vihapuheen kautta.

Käyttäjän pasikarhunen9 kuva
Pasi Karhunen Vastaus kommenttiin #13

Turhaan vedit herneen nenääsi. En ole viisas enkä yritä sellaista esittää. Kommentissani tarkoitin vain niitä ääliöitä joiden mielestä avioliittoon ja perheeseen on oikeus vain heteroseksuaaleilla.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Lisään vielä 2016-2019 kokonaispisteet EU-maista, Islannista, Norjasta ja Sveitsistä, kun alunperin niitä vain ynnäilin (ja en laiskana jaksa lisätä muita Euroopan maita enää listaan).

Käyttäjän TimoUotila1 kuva
Timo Uotila

On todella upeaa, että Suomi sijoittuu tässä amerikkalaisen Freedom Housen tärkeässä vapausvertailussa naailman ehdottomien huippumaiden joukkoon Ruotsin ja Norjan kanssa.

Hiljattain Suomi nousi hieman samanlaisessa vertailussa "maailman parhaaksi maaksi". Suomi on ollut myös jatkuvasti aivan kärjessä, kun on vertailtu valtioiden korruptoituneisuutta.

Suomi on myös, uskokaa tai älkää, todettu maailmanvalioksi asunnottomien palvelussa.

Verrattaessa maailman suurkaupunkien asumismukavuutta kymmenen parhaan joukossa on vuodesta vuoteen ollut 3-4 Australian ja pari Kanadan kaupunkia sekä Euroopasta Wien - ja Helsinki.

Eräässä vertailussa Suomi todettiin "maailman onnellisimmaksi maaksi". Me melankoliaan taipuvaiset suomalaiset tulimme epäluuloisiksi. Kysyimme, voiko tuo olla totta. Ei se ollutkaan totta. Tuossa tutkimuksessa ei vertailtu onnellisuutta vaan yhteiskunnan onnistuneisuutta. Suomi on kaikkine epäreiluuksineenkin tämän matoisen maailman vähiten epäonnistunut maa. Se on paljon se. Hyvä Suomi!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset