Turhia käppyröitä

Ylen gallup ja ikäjakauma

  • Puolueiden kokonaiskannatus ikäjakauman perusteella
    Puolueiden kokonaiskannatus ikäjakauman perusteella
  • Puolueiden kannatus alle 35 vuotiaiden keskuudessa
    Puolueiden kannatus alle 35 vuotiaiden keskuudessa
  • Puolueiden kannatus yli 35 vuotiaiden keskuudessa
    Puolueiden kannatus yli 35 vuotiaiden keskuudessa

YLE julkaisi eilen gallupinsa puolueiden kannatuksesta ja taustajutusta löytyi myös puolueiden kannatus alle 35 vuotiaiden osalta. Otin kalkulaattorin kouraani ja kertolaskulla laskin puolueiden kannatuksen alle ja yli 35 vuotiaiden ikäluokissa. Alle 35 vuotiaita on äänestysikäisestä noin 26%, ja tuon luvun gallupin perusteella ylitti selvästi vain Vihreät (41%) ja Perussuomalaiset (34%), hännänhuippuna oli SDP 10% osuudella. Kääntäenhän tuo meinaisi, että ykköseksi yltäneen SDP:n kannattajista 90% olisi yli 35 vuotiaita ja siinä ikäluokassa vielä 20,1% gallup-lukemaa suositumpi.

 

Ensimmäisessä kuvassa puolueiden yhteiskannatus alle ja yli 35 vuotiaiden osalta. Vaikka Vihreät on suosituin nuorien joukossa, niin SDP:n "kalkkisosasto" vetää kolminkertaisen kaulan Vihreitä kannattaviin nuoriin nähden.

 

Toisessa kuvassa annoin äänioikeuden vain alle 35 vuotiaille. Vihreät ovat selvästi suurin, kakkossijan taistelisivat Kokoomus ja Perussuomalaiset. Lisäksi gallup-kärki SDP tippuisi pienpuolueeksi ja joukolle "MUUT" löytyy yhtä paljon kannatusta kuin Kristillisille ja RKP:lle yhteensä.

 

Kolmannessa kuvassa äänioikeuden ikäraja olisi 35 vuotta. SDP:n kaula nousee 7 prosenttiyksikköön ja perässä lähes tasaprosentein Kokoomus ja Keskusta. Johtuen ikäluokan 74% osuudella äänestysikäisistä järjestys siitä eteenpäin näyttää muuten samantapaisilta kuin virallisetkin gallupluvut.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Yle näyttää kuitenkin uutisoivan tutkimustulosta hieman toisin luvuin alle 35 vuotiaiden kohdalla kuin mitä kirjoituksessa esitetään sanoin ja kaaviokuvin. Vihreillä näyttää olevan suurin tulos ja ps:llä toiseksi suurin. Kirjoituksen kaaviossa tulos ei siis täsmää ylen julkaisemaan tulokseen. Miten sitten mahtaa olla yli 35 tulosten kohdalla, niin sitäpä en katsonut.

https://yle.fi/uutiset/3-10509309

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Se meinasi, jotta esim Vihreitä kannattavista 41% oli alle 35 vuotiaita. Ei siis 41% kokonaiskannatusta alle 35 vuotiaiden keskuudessa.

Käyttäjän juliuslaurilehtinen kuva
Julius Lehtinen

Ylen julkaisemat osuudet ovat alle 35-vuotiaiden osuus puolueen kannattajista. Turunen laski tästä vertailukelpoisen kannatuksen kertomalla sitä 34% vastaavan osuuden vastaajista alle 35-vuotiaiden kokonaismäärällä kyselyssä.

PS:n alle 35v-osuus on se Ylen raportoima 34 %. Se vastaa 73:a henkilöä kyselyn 466 alle 35-vuotiaasta. PS:n kannatus alle 35-vuotiaissa on siis 73/466 = 15.7 %, kuten Turusen graafissa.

Eli jos PS:n kannattajista 34 % on alle 35-vuotiatia (Yle), se ei tarkoita että 34 % alle 35-vuotiaista äänestäisi PS:ää. Tai että PS olisi alle 35-vuotiaissa toisiksi isoin, koska sen äänestäjistä toiseksi suurin osa on alle 35-vuotiaita.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Semmoinen huomio tuossa, että en tiedä ovatko nuoremmat aktiivisempia vastaamaan gallupeihin kuin äänestämään, vai olisivatko he aktivoituneet sitten oikeasti.

Nimittäin. Vaalitutkimuksen luvuista ynnäilin, että alle 35 vuotiaat olisivat antaneet viime vaaleissa kaikista äänistä 19,2%. Pääsin tuossa gallupissa kokonaislukemaan 24,8%... Onhan tuossa aikamoinen ero minusta. Ehkä kyselen tyhmiä gallupin laatijoilta, niin ei tarvitse arvailla.

https://www.vaalitutkimus.fi/fi/aanestysaktiivisuu...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset