Turhia käppyröitä

Suomen aivot eivät vuoda, vaan kasvavat

  • 18-64v korkeimmin koulutettujen lukumäärän muutos ja näiden nettomuutto
    18-64v korkeimmin koulutettujen lukumäärän muutos ja näiden nettomuutto

Kiitoksia Sami Miettiselle, niin aivot alkoivat rullata.

 

Niin tuo kamala aivovuoto, josta mm Tekniikka&Talous kirjoitti viime keväänä. Juttu käsitteli kaikkia korkeakoulutettuja, mutta keskityin näihin korkeista korkeimmin koulutettuihin.

 

Aloinpahan tutkimaan, että miten työikäisten (18-64v) korkeakoulutettujen aivovuotoa tilkitään Suomessa. No sehän näytti varsin mallikkaalta. Työikäisten ylemmän korkeakouluasteen tai  tutkijakoulutusasteen tutkinnon omaavien määrä on kasvanut tällä vuosikymmenellä keskimäärin lähes 10 tuhannen vuositahtia, vaikka joka vuosi ihmisiä täyttää tuon 65 vuoden rajapyykin, joista tietenkin osa on tuon korkean koulutuksen omaavia. Nettomuuton palkki on myös melko pientä tuohon väestön korkeakouluttautumiseen verrattuna.

 

Se nettomuuttohan ei kuvaa kuin Suomen kansalaisten muuttamisia ja kouluttautumisia. Aika harvinaistahan tuo on, että Suomeen muuttaisi enemmän suomalaisia (paluumuuttajia), kuin suomalaisia muuttaa ulkomaille *linkki*. En tiedä onko noita missään edes listattu, että montako ruudinkeksijää ja guru-tohtoria taas ulkomaalaisissa muuttajissa on. No, joka tapauksessa. Suomen aivot senkuin kasvavat ja monistuvat, vaikka osa lähteekin.

 

Lähteitä:

Työssäkäyntitilasto

Muuttoliike

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän meeviren kuva
Matti Viren

Hetkinen, ymmärrätkö oikein tilastoja? Nettomaahanmuutto on = maahanmuutto Suomeen - maahanmuuotto Suomesta. Jos luku on negatiivinen, väki vähenee (eikä kasva). Ainakin ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneita (ikäluokassa 25-34) lappaa nettomääräisesti ulkomaille n. 500 per vuosi. Pelkästään yliopistokoulutus maksaa yhteiskunnalle keskimäärin n. 50 000 euroa nuppia kohden. No, voihan lohduttautua sillä, että tulonjako tasaantuu.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Kyllä minä sen termin tiedän.

1. Niistä aivovuoto-uutisista (ainakin minä) sain kauhistelevan kuvan, että Suomesta loppuu tätä menoa oppineet, vaikka koulutettujen määrä oikeasti kasvaakin.

2. Tietenkin se koulutus aina maksaa. Yhtälailla Suomeenkin tulee kalliilla koulutettuja ulkomaan kansalaisia, mutta ei ole osunut silmiin moisia tilastoja, että missä mittakaavassa. Tuo Tilastokeskuksen tilastohan koski vain suomalaisia.

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Kiitoksia, niinkuin huomautin Facebookissa niin tosiaan tässä ei ole alempaa korkeakouluastetta mukana.

Niin tai näin, jos aivovuoto on vaikkapa 1000 korkeakoulutettua vuodessa ja korkeakoulutuksen lisäksi koko lapsuuden ja nuoruuden koulutuspanostus ja vanhempienkin panostus voisi olla vaikkapa 300,000€.

Näin Suomen aivoviennin hintalappu voisi olla luokkaa €300 miljoonaa per vuosi. Toki tuottavat hyvää siellä alemman veroasteen maissa joissa vissiin iloisena asuvat. Jaloillahan saa äänestää liberaalissa demokratiassa. Itse tykkäisin että veroastetta hivutettaisiin 42% tasoltaan kohti OECD:n 34% keskiarvoa, joka vissiin houkuttelee noita human capital-kimppuja.

Suomihan on ykkönen hyvän tuottamisessa maailmalle ihan tutkitusti.

153 maan vertailu: Suomi tuottaa eniten hyvää muille maille ja maailmalle
Suomi sijoittui ensimmäiseksi The Good Coutry Index -mittauksessa, joka arvioi maiden tekemää hyvää muille maille. Suomessa ensiluokkaisia ovat esimerkiksi vapaa lehdistö, patenttien määrä ja tiedejulkaisujen vienti.
https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005975117.html

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Niin ja se nettomuutto-aspekti. Suomeen on tullut nettomääräisesti 15-20 tuhatta ulkomaan kansalaista viime vuosina. Olisi aika outoa, jos joukkoon ei mahtuisi monta korkeasti koulutettuakin tasapainottamaan lähteneitä suomalaisia (voihan tietty olla, että oppineet ulkomaalaiset ovat lähteneet ja tilalle tullut kouluttamattomiakin...mutta tuskin).

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset