Turhia käppyröitä

Puolueiden kansanedustajien äänisaldot 2015 vaalien jälkeen ja nyt

  • Kansanedustajien henkilökohtaiset äänimäärät puolueittain jaoteltuna
    Kansanedustajien henkilökohtaiset äänimäärät puolueittain jaoteltuna
  • Puolueiden kansanedustajien äänimäärät kaikista eduskunnassa istuvien äänimääristä
    Puolueiden kansanedustajien äänimäärät kaikista eduskunnassa istuvien äänimääristä

Tällä vaalikaudella on nähty harvinaisen paljon loikkauksia ja uusia puolueita Sinisistä Väyrysen puolueeseen. Lisäksi on tietenkin nähty tuttuun tapaan toisiin töihin siirtymisiä ja varaedustajia. Vain Vihreät, Vasemmistoliitto ja Kristilliset ovat pysyneet vaalikauden samassa kokoonpanossa pl sairaslomat, joita en tässä laske.

 

Edustajia ei valita henkilökohtaisen äänisaaliin perusteella, mutta tietenkin äänikuninkaalliset pääsevät helpommin läpi. Siksi vertailin tässä eduskuntaan valittuja ja siellä nykyään istuvia nimenomaan äänimäärillä.

 

Listan menneistä ja nykyisistä edustajista äänisaaliineen löytyy vaikka Wikipediasta. Lukujen tarkkuudesta en tiennyt, niin luotin Tilastokeskuksen listaukseen, jossa näkyy kaikkien ehdolla olleiden äänet.

 

Carl Haglund ja Alexander Stubb lienevät isoimmat nimet, tai ainakin eniten ääniä saaneet, jotka ovat jättäneet paikkansa. Muunmuassa heidän myötään eduskunnassa istuvien yhteinen äänisaalis on tippunut noin 64.000 vaalikauden aikana, vaikka varaedustajat otettaisiin huomioon (1.413.000 -> 1.3490.00). Ne vaikuttavat puolueiden kokonaisäänisaaliisiin ja tietty myös prosenttiosuuksiin kaikkien edustajien äänistä.

 

Ensimmäisessä kuvassa on listattuna puolueiden edustajien äänimäärät 2015 vaalien jälkeen, sekä nyt. Tässä mittauksessa SDP on noussut neljänneltä sijalta toiseksi mm Stubbin lähdön ja Perussuomalaisten jakaantumisen vuoksi. Sinisillä on viime eduskuntavaalien tuloksen perusteella 140 tuhatta ääntä (yksin läpipäässeiltä), mutta nauttivat nykyään gallupien mukaan kannatuksesta, joka vastaa noin 40 tuhatta äänestäjää. Se on jonkinlainen saavutus.

 

Toisessa kuvassa nämä puolueiden edustajien äänisaaliit on jaettu kaikkien kansanedustajien äänillä.

 

Jos nyt vielä jotain mainitsisi, niin hyvällä prosentilla väki on äänestänyt läpimenijöitä. 2015 eduskuntaan päässeet saivat 47,6% annetuista äänistä ja nimekkäistä lähtijöistä huolimatta prosentti on vieläkin 45,5%.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset