Turhia käppyröitä

Kaskisissa eläkkeet ovat suuremmat kuin Kauniaisissa

  • Eläkkeet/väestö
    Eläkkeet/väestö

ETK julkisti tänään, että keskieläke Suomessa oli viime vuonna 1680 euroa kuukaudessa (ja mediaani 1459€/kk). Mitään maailmoja mullistavaa en löytänyt siitä, eläkeläisten määrä nousee ja eläkkeet myös.

 

Jutussa oli kuitenkin kohta, josta tuli mieleen, että voisihan tuon laskea toisinkin.

"Kuntatasolla Kauniainen nousee omaan luokkaansa 3 059 euron keskieläkkeellään. Espoo (2 274 €) ja Helsinki (2 090 €) ovat kakkos- ja kolmossijoilla. Suomen pienin keskieläke on Etelä-Pohjanmaan Isojoella (1 215 €)."

 

Entäpä jos kokonaiseläkkeet jaettaisiin kuntien asukasluvuilla? 2018 asukasluvut otin Väestön ennakkotilastosta. Sitten vaan kertomaan ja jakamaan tylsästi ja katsos, ei ollutkaan enää Kauniainen kärjessä, vaikka keskieläkkeet siellä huitelevatkin omalla tasollaan.  Näissä (eläke)köyhissä kunnissa ikärakenne tuppaa olemaan sellainen, että keskimääräistä suurempi osa väestöstä on eläkkeellä, joten ne sitten tasapainottivat toisiaan ja järjestys meni aikalailla uusiksi.

 

Kärkeen nousi Suomen pienin kaupunki, Kaskinen kahdestakin syystä. Siellä koko väestöstä peräti 46% sai eläkettä ja keskieläke 1775€/kk ylittää Suomen keskiarvon. Hännänhuippuna oli Liminka, jonka väestöstä eläkeläisiä oli vain 13,3%. Kuvaan sitten pistin kärkipäät alusta ja lopusta, Manner-Suomen keskiarvon, sekä oheissälänumeroita. Ahvenanmaata en ottanut mukaan, koska siellä tuppaa olemaan niin mikrokuntia, ettei niistä saa järkeviä lukemia. Sivuhuomiona vielä keskieläkkeillä mitattuna kärkipäässä olleiden sijoitukset, Helsinki oli 230. ja Espoo 256., hännänhuipuksi jäänyt Isojoki löytyy puolivälistä sijalta 173.

 

Jos jotain hyvää vielä tähän loppuun keksisi, niin onneksi Suomen keskieläkkeet eivät ole Kauniaisten tasolla tai väestöstä ole yli puolet eläkkeellä, kuten Kuhmoisissa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän samimiettinen kuva
Sami Miettinen

Ansiokas vääntö taas. Herättää minusta kysymyksen että miksei yli 40% eläkeläisväestön kuntia yhdistellä isompiin yksiköihin kuten Tanskassa, jossa 270 kuntaa yhdistettiin 98:ksi.

Suomessahan on yhä 311 kuntaa, ja epäonnistunut Sote esti yhdistymisen. Vissiin voisi ottaa taas ohjelmaan kun tilanne on ohi.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Palvelut pitää kuitenkin tuottaa, niin en tiedä miten paljon se auttaa taloudellisesti, jos jää pari peukaloita pyörittävää kunnanjohtajaa ja vastaavaa pois. Tietty jos Suomi olisi Tanskan kokoinen, niin homma helpottuisi paljon. Ei sillä, että näkisin paljoa tolkkua parintuhannen asukkaan kuntien pyörittämisissä.

https://vatt.fi/artikkeli/-/asset_publisher/kuntal...

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Limingasta ontullut on nykyään Oulun nukkumalähiö, jonne nuoret perheet muuttavat halvan tonttimaan perään. Se selittää pienen eläkeläisten määrän. Siellä eläkeläiset ovt kunnan alkuperäistä kansaneläkeläisporukkaa pääosin. Sama koskee Tyrnävää.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Jotain tuollaista olen ajatellutkin, kun Limingan väestörakenne eroaa niin valtavasti muusta Suomesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset