Turhia käppyröitä

Eduskunta vasemmisto-oikeisto -akselilla

  • Kuva 1
    Kuva 1
  • Kuva 2
    Kuva 2
  • Kuva 3
    Kuva 3

Eilen ja toissapäivänä näkyi kaksi gallupia, jotka ajattelin yhdistää. Lähinnä sillä, että miten vasemmisto-oikeisto -akselille eduskunta asemoituu.

 

Kunnallisalan kehittämissäätiö oli tehnyt puoluekartta-gallupin, jossa kysyttiin kansalaisten mielipiteitä puolueitten oikeistolaisuudesta tai vasemmistolaisuudesta. Ei niin yllättäen Vasemmistoliittoa pidetään vasemmistolaisimpana ja Kokoomusta oikeistolaisimpana, ja muut olivat siltä väliltä.

 

Edellispäivänä oli tullut Vihreän langan eduskuntavaaliennuste, joka käyttää samanlaisia laskentakaavoja mitä itse olen tupannut käyttämään (kolmen tuoreimman gallupin keskiarvo suhteessa 2015 tulokseen ja kerrottuna vaalipiirikohtaisiin prosentteihin), joten onhan sen oltava mainioin vaihtoehto tähän tarkoitukseen. Ainut minkä tein, oli RKP:lle yhden paikan lisääminen Ahvenanmaalta.

 

Puoluekartta-gallupin pohjalta annoin pisteitä puolueille sen mukaan, että miten monta prosenttia gallupiin vastanneista pitää niitä 1-5 asteikolla vasemmistolaisina tai oikeistolaisina, ja senkin että tietääkö mitään.

Sen jälkeen yhdistelin nämä lukemat nykyisiin eduskuntaryhmiin ja tuohon Vihreän langan gallup-ennusteeseen.

 

Sitä en sitten tiedä, että miten oikeistolaisia, vasemmistolaisia tai emmätiijä-osastoa puolueet oikeasti ovat, mutta uskotaan nyt gallupiin vastanneita kansalaisia, vaikka ihmetyttikin miten joistakuista Vasemmisto edustaa oikeistolaisuutta ja Kokoomus vasemmistolaisuutta. Kaavastani selitän esimerkkinä Kokoomuksen kansanedustajan pohjalta. Yksi edustaja saa samat prosentit mitä puoluekartta-gallupissa:

2% vasemmistolainen, 3% vähän vasemmistolainen, 8% poliittinen keskusta, 25% vähän oikeistolainen, 48% oikeistolainen ja 14% "en tiedä". Eli vasemmistolaita saa tässä laskelmassani pari prosenttia myös kokoomuslaisilta kansanedustajilta.

 

Tämän jälkeen kerto- ja jakolaskuja sekä pyöristyksiä, niin sain eduskuntapaikat jaettua. Koska monen mielipide puolueista oli "en tiedä", niin se sai oman sarakkeensa ensimmäiseen kuvaan. Siirtymää gallupennusteen pohjalta on tulossa vasemmalle päin, mutta vasemmiston palkki pysynee seuraavien eduskuntavaalien jälkeenkin kaikista pienimpänä ja keskustan suurimpana. Kolmisenkymmentä edustajaa on ja olisi tulevaisuudessakin laskelmani mukaan, joista ei oikein tiedetä mitä aatesuuntaa he edustaisivat (on siellä kyllä ainakin minulle täysin uppo-outoja ja hissukoita napin painajia, joitten suuntautumisista en mitään tietäisi ellei nimen ohessa mainita puoluetta).

 

Toiseen kuvaan jätin pois aatesuunnista epävarmojen äänet. Se ei erityisemmin auttanut mitään poliittista laitaa, vaan epävarmojen jättämät 28 tai 30 paikkaa jakaantuivat samalla kertoimella.

 

Kolmannen kuvan tein nykyisen hallituksen ja opposition jaosta, ilman epävarmojen osuutta (kummallakin puolella olisi ollut 15). Vahvasti oikealle kallellaan on tuon perusteella hallitus ja oppositio on vähän sekalaisempi seurakunta.

 

Jos ja kun SDP ja Rinne voittaa seuraavat vaalit, niin siinähän sitä on hallitusohjelmassa tekemistä, kun kolme vasemmalla olevaa puoluetta (SDP, Vasemmisto ja Vihreät) varmaan mieluusti tekisivät yhteistyötä, mutta paikat eivät riitä enemmistöön ja pitäisi saada joku/jokunen oikeistopuolue lähtemään tois pual. Se on sitten sen ajan murhe.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit ()

Arvi Hagelin

Ranskan vallankumoukseen näyttävät pohjautuvan poliittiset arvopohjat. Arvopohjan "vapaus, veljeys ja tasa-arvo" ovat sosiaalidemokraatit korvanneet arvopohjalla "vapaus, tasa-arvo, solidaarisuus". Kaikki ovat kuitenkin suhteellisia käsitteitä ja jokainen puolue, kautta maailman, on värittänyt omanlaisensa sekoituksen arvopohjaksi. Niinpä Unkarin vapauspuolue pitää eräänä vapauden kriteerinä kansallisen päätösvallan vapautta. Tutkija toki asettaa vapauden kriteereiksi omat suureensa tai jonkun porukan sopimat tai kyselyyn perustuvat ihan miten vaan ja saa myös se mukaiset tulokset. Ihmisten maailmassa kun mitään absoluuttista ei ole.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset