Turhia käppyröitä

Lehdistönvapaus EU-alueella 2003-2019

  • Lehdistövapaus EU-alueella
    Lehdistövapaus EU-alueella

Tämä on lähinnä tilanteen päivitystä parin vuoden takaiseen Epävapaa lehdistö Euroopan Unionissa-blogipätkääni.

Nyt vasta huomasin, jotta oli jäänyt mainitsematta semmoinen seikka, että EU-maista Malta ja Luxemburg olivat jääneet ynnäämättä. Ne jäivät tälläkin kertaa laskematta mukaan, koska niistä ei löytynyt lukemia 2003 vuodesta alkaen, vaan vasta paljon myöhemmiltä vuosilta.

 

Heilahtelut eivät parin vuoden takaisesta ole valtaisia. Oikeastaan ainoat muutokset ovat Slovakian ja Unkarin lukemien heikentyminen ja Kreikassa on onneksi menty parempaan suuntaan. Slovakiaa en kuviooni ottanut, koska se on valahtamisen jälkeenkin EU:n keskitasolla.

 

Kuten pari vuotta sitten, niin järjestelin maat kuvioon sen mukaan, että miten ne sijoittuvat verrattuna kaikkiin vertailuun otettuihin maihin nähden. 100 arvon sai olemalla listan ykkösenä, 50 on mediaani ja 0 on vihoviimeinen (2019 listalla se on Turkmenistan mitä voi pitää merkkipaaluna, kun hopealle jäi Pohjois-Korea). Listalle pääsi Suomi, EU (26 maan keskiarvo), Puola ja sitä heikommin pärjänneet. Puola on tässä mittatikkuna, koska se ja Unkari ovat olleet pääosassa, kun on puhuttu EU-alueen maiden huonosta kehityksestä.

 

Suomi sijoittui (kuten aina ennenkin) kärkipäähän, tällä kertaa toiseksi. Aina ennenkin tämä on tietty kiistetty suomalaisissa blogeissa ja uutisten kommenttiraidoissa siihen malliin, että tuntuu kuin kansa raivostuisi menestyksestä.

 

EU-alueen 26 maan sijoitukset ovat olleet hyviä ja kehitys on ollut keskimäärin tasaista, joskin euromaiden kriisit ja muutamat populistipoliitikot ovat hivenen kaventaneet lehdistönvapautta 2008 vuoteen verrattuna.

 

Bulgaria saa kyseenalaisen kunnian olla heikoin EU-alueen maista. Viime vuonna siellä tapahtui korruptiota tutkineen toimittajan murha. Lisäksi on ollut oligarkiaa, lahjontaa, toimittajien uhkailua ja muuta banaanitasavaltojen meininkiä.

 

Toiseksi heikoin 2019 listauksessa on Unkari. Fideszille myötämieliset tahot ovat ostaneet oppositiomielisiä lehtiä tai vaikeuttaneet niiden toimintaa. Joko kirjoitat myötämielisesti ja otat isot mainosrahat hallituksen propaganda-kampanjoista tai sitten pääset valtion vihollisten listalle ja esimerkiksi hallituksen poliitikot eivät enää vastaa haastattelupyyntöihin sen jälkeen. Unkari eroaa näistä muista epävapaista maista siinä suhteessa, ettei toimittajia ole ammuttu tai laitettu vankilaan tekaistuin syin, vaan toimintaedellytykset riippumattomalta medialta on viety "pehmeästi".

 

Kolmanneksi tuli Kreikka, jonka sijoitus on parantunut paljonkin parin vuoden takaisesta. Siltikään ei voi puhua järin vapaasta touhusta. Mellakkapoliisit ovat pamputtaneet journalisteja, (liian) tutkivia journalisteja on pistetty putkaan ja tv-asemalle tehtiin pommi-isku.

 

Neljänneksi tulee Kroatia, jonka sijoitukset eivät 16 vuoden aikana heilahdelleet suuntaan taikka toiseen. Toimittajien häirintää, painostusyrityksiä ja sen sellaista.

 

Viides sija menee Puolalle. Siellä on yritetty ottaa samanlaisia askelia kuin Unkarissa, mutta Lain&Oikeuden todellinen kannatus ei ole niin suurta, että he olisivat onnistuneet tekemään Puolasta yhden totuuden maata. Paikallinen yleisradio on toki valjastettu hallituksen äänitorveksi ja toimittajien häirintä on tuttu.

 

Lähteet:

https://rsf.org/en/ranking/2019

https://en.wikipedia.org/wiki/Press_Freedom_Index

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset