Turhia käppyröitä

Entä jos-maailman bruttokansantuote

 • Työtunnit/kansalaiset
  Työtunnit/kansalaiset
 • BKT/työtunnit
  BKT/työtunnit
 • BKT henkeä kohden eri skenaarioissa
  BKT henkeä kohden eri skenaarioissa
 • BKT nykyistä korkeammalla eri skenaarioissa
  BKT nykyistä korkeammalla eri skenaarioissa

Päätin tässä laskeskella, että miten suuri vaikutus viime vuosikymmenten kahdella suurella lamalla oli vaikutusta bruttokansantuotteen kehitykseen. Luvut laskin Tilastokeskuksen neljännesvuositilinpidon lukujen pohjalta vuoden liukuvina arvoina.

 

90-luvun laman jälkeen työllisyys jäi pysyvästi heikommalle tasolle. Työllisyysasteiden sijaan meinaan tässä tehtyjä työtunteja / kaikki kansalaiset. Vaikka nyt ja 2008 työttömyys oli vähäistä, niin suuri osa koko väestöstä on kuitenkin työelämän ulkopuolella, osin väestön vanhenemisen vuoksi. Lisäksi työpäivä on keskimäärin lyhentynyt työllisillä mm pitkää päivää tarkoittaneiden maataloustöiden lähes kadottua ja muiden alojen osa-aikatöiden lisäännyttyä. Toisinkuin 90-luvun laman kohdalla, 2008 bkt laski suuremmalta osin tuottavuuden romahdettua (Nokia ym teollisuus), eikä työllisyyden. 90-luvun laman aikanakin tuottavuus nousi, kehitys kehittyi ja sitä rataa.

 

Ensimmäisessä kuvassa on työtunnit/kansalaiset ja tilanne 1976 alussa saa arvon 100.

 

Toisessa kuvassa laskin tuottavuutta sen mukaan kuinka paljon bruttokansantuotetta tuli työtuntia kohden ja 1976 alussa arvo on 100.

 

Kolmanteen kuvaan laskin 2018 rahassa bruttokansantuotteen henkeä kohden eri skenaarioiden perusteella.

 

Neljännessä kuvassa taas on ero prosentteina nykyiseen bruttokansantuotteeseen.

 

Vaikutukset ovat olleet suuria ja tulevaisuuden lamakaudet aiheuttavat nekin samanlaisia kasvu-uralta poikkeamisia. Voin vaan toivoa, että seuraavaan kertaan kaikki ovat varautuneet.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset