Turhia käppyröitä

Eduskunnan voimasuhteet eurovaalituloksella mitattuna

  • Eduskunnan paikkajako EK/EU-vaalien pohjalta
    Eduskunnan paikkajako EK/EU-vaalien pohjalta
  • Eduskunnan paikkajako EU-vaalien näennäisten vaalipiirien pohjalta
    Eduskunnan paikkajako EU-vaalien näennäisten vaalipiirien pohjalta

Ei osunut missään silmiin, niin laskeskelinpa itse eduskunnalle uudet voimasuhteet sen perusteella, että miten puolueet saivat eilen ääniä vaalipiireissä. Lähteenä käytin YLEn tulospalvelua.

 

Tässä toki sotkee vähän se, että eurovaaleissa vaalipiirinä oli koko maa ja eduskuntavaaleissa 13 vaalipiiriä. Eipä tällä laskelmalla kuitenkaan päästä jakamaan uusiksi paikkoja eduskuntaan, niin samahan tuo.

 

Ensimmäiseen kuvaan järjestelin puolueet sen mukaan kuinka monta paikkaa eduskunnasta olisivat saaneet EU-vaaleilla mitattuna. Vihreiden tulos on kyllä yllättävän kova, vaikka gallupit ennustelivatkin kakkospaikkaa. Ei niin yllättäen RKP ja Kokoomus saivat EU-vaaleissa kovemman tuloksen kuin eduskuntavaaleissa ja vasemmalla SDP sekä Vasemmistoliitto sakkasivat. Se kun menisi joskus kajuuttaan, että miksi oikealla äänestetään etenkin EU-vaaleissa paljon innokkaammin kuin vasemmalla laidalla. Niin ja jäi mainitsematta perussuomalaiset. Puolue, joka vastustaa EU:ta, mutta silti pitäisi mennä äänestämään, jotta saisi sanottua puolueen edustajien suulla, notta ei...no moni jäi sitten kotiin.

 

Toisessa onkin paikkajako EU-vaalien pohjalta vaalipiireittäin jaoteltuna. Sitä en sentään alkanut vertailla eduskuntavaalien tulokseen, että mistä erot syntyivät.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset