Turhia käppyröitä

Inhokki- ja suosikkipuolueet Taloustutkimuksen gallupien pohjalta

  • Inhokki- ja suosikkipuolueet Taloustutkimuksen gallupien pohjalta

Ilta-Sanomat oli julkaissut aamusella Taloustutkimuksen gallupin inhokkipuolueista. Viikko sitten YLE oli puolestaan julkaissut saman gallup-laitoksen tulokset puolueiden kannatuksista.

 

 

Kannatusmittauksessa sain puolueiden yhteislukemaksi 95,8% ja inhokkigallupissa 90%. En tiedä tarkalleen mihin inhokkigallupissa oli 10% äänistä mennyt, tai sitten ei vaan joka kymmenennellä ollut mitä inhota. Kannatusta sen sijaan jakaantui EK-puolueiden lisäksi Liike Nytille (joka ei tietääkseni ole edelleenkään puolue) ja eduskunnan ulkopuolisille pikkupuolueille.

 

Joka tapauksessa kuvani funktio on siinä, että laskin sekä plussa-, että miinusäänet "erotus"-sarakkeeseen, sekä neutraali-sarakkeen lukema on 100% - kannatusprosentti - inhokkiprosentti. Ei niin yllättäen perussuomalaiset herättivät eniten tunteita, eikä niin yllättäen sen yhteenlaskettu "kannatus" on eniten pakkasen puolella. Pienimmät puolueet herättivät vähiten tunteita ja RKP:n sekä KD:n lukemat neutraalin suhtautumisen sarakkeessa olivat päälle 90%. Voittajaksi tällä tavalla mitaten tuli SDP, jonka yhteenlaskettu kannatus jäi plussan puolelle 14,4%.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

tuota noin, erotuksesi on prosenttiyksikköinä ja neutraalien suhteellinen osuus vääristää tulosta, joten ne eivät ole vertailukelpoisia puolueiden välillä,

vaan kun verrataan "tunneosiota" eli suosikki- ja inhokkiosioita keskenään ja luodaan niistä indeksi jakamalla,
niin havaitaankin,
että vasemmistolla suhteessa kannattajiensa lukumäärään noin neljänneksen enemmän inhoajia kuin on persuilla.

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Toki näinkin sen voisi ajatella.

Vihreät&Vasemmisto, sekä toisen laidan perussuomalaiset keräävät helposti eniten negatiivisia tunteita, kun muut puolueet ovat enemmän ja vähemmän keskellä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset