Turhia käppyröitä

Talouspoliittinen kesäkoulu 2019

  • Jukka Pekkarinen
    Jukka Pekkarinen

Heippa vaan. Pitkästä aikaa pistän muutakin kuin ketään kiinnostamattomia kaavoja kehiin.

 

Viime viikonloppuna sain kunnian osallistua SONKin, Demarinuorten ja Kalevi Sorsa-säätiön Talouspoliittiseen kesäkouluun Kirkkonummen Majvikissa. Puitteet olivat kunnossa ja kaltaiselleni seminaareja ja kissanristiäisiä kiertämättömälle sairaseläkeläiselle tuo oli omanlaisensa kesäloma. Luennoitsijat olivat kauttaaltaan isoja nimiä. Oli niin Markus Jänttiä, Jaakko Kianderia, Tarja Filatovia, Elina Pylkkästä ja Kai Mykkästä. Viimeksi mainittu paikkasi Elina Lepomäen poissaoloa, ja hyvin paikkasikin nostaen pisteitään, joita en pitänyt kummoisina sisäministeripestinsä aikana.

 

Tilaisuuteen oli avoin haku, mutta lie järjestäjätahojen takia osallistujat olivat nähdäkseni kauttaaltaan SDP:hen tai Vasemmistoliittoon kallellaan, oli mukana toki jokunen poliittisesti sitoutumatonkin. Miksikään vasuri-kuplaksi tuo ei kuitenkaan muodostunut, koska varsin oikeistolaiset talousaiheet käsiteltiin pääosin neutraaleista näkökulmista ja varmasti antoi paljon uusia ajatuksia osallistuneille nuorille (itse olin vanhimpia osallistuneita). Paikan päällä käsiteltiin myös feministisiä ja ilmastopoliittisia juttuja, mutta pääpaino oli nimensä mukaisesti talouspolitiikassa.

 

Kaikista voisi kirjoittaa jotain, mutta keskityn vain kolmeen sessioon.

 

Jukka Pekkarinen ja Markus Jäntti käsittelivät taloustieteen yhteiskunnallista merkitystä ja politiikkasuosituksia. Siitä tuo kuva oheinen kuva. Jäntti oli loistava puhuja ja sen verta vakuuttava, että uskoin hänen olleen oikeassa ja monen (oikeistolaisen) taloustieteilijän väärässä. Pekkarinen sitten vuorostaan toi itselle uusia ja kiintoisia tilastotieteellisiä kommervenkkejä, joita tutkinen lisää tulevaisuudessa.

 

Jaakko Kianderin esitys EU:n talouspolitiikasta oli myös mielenkiintoinen. Ilmaseksi ladattava kirjansa sisälsi lähestulkoon samat teemat, joten siitä vaan tavaamaan jos aihe kiinnostaa. Ymmärrettävästi eurokriisi ja sen hoito olivat pääosassa. Eurosta tuli Suomelle nähdäkseni riippakivi EKP:n tehtyä vääränlaisia politiikkasuosituksia, olisi pitänyt elvyttää kuoliaaksi kiristämisen sijasta. Lisäksi olisi pitänyt painostaa enemmän mm Saksaa ylisuuren vaihtotaseen ylijäämän vuoksi alijäämämaiden sijasta.

 

Elina Pylkkänen, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja oli itselle uusi nimi, mutta esityksensä työmarkkinoiden muutoksesta sai huomioni. Ei vähiten sen takia, että koin kolme kertaa ahaa-elämyksen. Huomasin tehneeni blogeja samoista aiheista ja vieläpä päätyneeni samankaltaisiin lopputuloksiin hutkielmissani. Yksi oli irtisanomisen helppoudesta.

 

Kiitos järjestätahoille ja tavallaan toivon ettei tällainen raihnainen vanhus pääsisi ensi vuonna viidettä kertaa mukaan, jotta saataisiin uusia innokkaita nuoria mukaan. Siitä olen kuitenkin varma, että haen siltikin, koska hinku päästä jälleen mukaan on kuitenkin suurempi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän Haikki kuva
Heikki Turunen

Unohtui tekstiin mainita, että tietenkin suuri kiitos myös kaikille muille osallistujille. Teitte osaltanne viikonlopusta todella mieluisan tapahtuman.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset